Tajemství stručné a zábavné prezentace

Všichni jsme se účastnili stovek prezentací. Proč si některé pamatujeme a jiné zmizí, jen co mluvčí dokončí poslední větu? Ať jste hlavní řečník, trenér nebo moderátor workshopu, zde je pět pravidel, která vám pomohou dát vašemu publiku nejlepší prezentaci, jakou můžete:
- *Radikálně zkraťte představování* – téměř všechna představování řečníků jsou příliš dlouhá. Publikum nezajímá, jakých titulů jste dosáhli, kolik cen jste získali, nezajímá je vaše manželka, ani vaše děti, chce jen vyslechnout vaši prezentaci. Na úvod si vystačíte s jednou větou.
- *Jděte k jádru věci* – ihned začněte, nezkoušejte věty jako: „Jsem šťastný, že tu mohu být s vámi. Jak se dnes všichni máte?“ Podobný chatrný úvod vyzní, že jste nervózní a znepokojený, což může způsobit, že se tak začnou cítit i vaši posluchači. Raději na začátku položte provokativní otázku nebo učiňte pobuřující prohlášení.
- *Nacvičujte a nacvičujte* – někteří profesionální spíkři říkají, že nenacvičují, že jsou rádi spontánní. Rada zní – nacvičujte jako diví, abyste pak vypadali spontánně. Posluchači vaši řeč předem neslyšeli, proto se jim budete zdát spontánní. A pokud chcete být dobří i spontánní, nácvik je jediná cesta. Nacvičujte si doma prezentaci tak, že budete mluvit nahlas při zapnuté televizi a rádiu. Tak se naučíte soustředit na svou řeč a nenecháte se ničím vyrušit. Prezentaci si můžete nahrát a následně ji analyzovat.
- *Respektujte hodiny* – rozdělte si svou řeč na části. Musíte vědět, jak dlouho trvají a které můžete zkrátit nebo přeskočit.
- *Rozveselte je* – publikum chce zábavu, poučení a vzdělání. Připojte legrační historky a anekdoty, které ilustrují vaše myšlenky. Musíte se umět zasmát sami sobě.

-ba-
Zdroj: Presentations - informace o technologiích a technikách efektivní komunikace
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentations