Tajemství koncentrace

Nedávná studie americké University of California ukázala, že jsme denně bombardováni dvojnásobným objemem informací než před třiceti lety. Kancelářské pracovníky pak něco vyruší v průměru každé tři minuty. Není se pak čemu divit, že se nedokážeme plně soustředit na své úkoly. Jiné studie zase tvrdí, že zaměstnancům neustále rušeným telefonáty a e-maily klesá IQ. Jak tedy dosáhnout zlepšení koncentrace, které podle některých výzkumů naopak zvyšuje inteligenční kvocient a především zvyšuje efektivitu práce?

Snídaně je základ

Začněte vydatnou snídaní. Když snídani vynecháte, nastupuje adrenalin, který zvyšuje stres. Pracovní činnost se snažte uzpůsobit přirozenému dennímu rytmu svého těla. Naučte se také vyhnout tomu, abyste při plnění důležitého úkolu přemýšleli o tom, že jste zapomněli naplnit pračku, zatelefonovat matce nebo zaplatit pojistku za auto. Postačí k tomu, když si předem všechny tyto nutkavé myšlenky sepíšete. Úkoly, které vyžadují méně koncentrace, si nechte na období, kdy máte méně duševní energie, například po obědě.

Multitasking nepomáhá

Držte se zásady dělat vždy jen jednu věc. Multitasking věci neurychluje a navíc vede k většímu počtu chyb. Vyrušení se snažte omezit na minimum. Když budete při psaní důležité zprávy kontrolovat e-maily, váš mozek nedokáže zpracovávat informace z krátkodobé paměti do dlouhodobé. Vypněte proto při práci na důležitých projektech e-mail, sociální sítě i telefon.

Mezi jednotlivými úkoly si dopřejte krátkou mentální pauzu. Ideální je jít se projít do parku nebo si zacvičit. Můžete také vyzkoušet meditaci, taiči nebo jógu. Tato cvičení pomáhají zbavit stresu, lépe se cítit i vypadat.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian