Studie: Generace Y není tak jiná, jak vypadá

Nejmladší generace zaměstnanců, tzv. Generace Y nebo Millenials, je obecně vnímána jako výrazně odlišná a těžko řiditelná. Ve skutečnosti se však dnešní mladí pracovníci vyznačují velmi podobnými postoji jako předcházející generace ve stejné životní a kariérní etapě. Vyplynulo to alespoň z rozsáhlé studie globální personálně-poradenské společnosti Kenexa s názvem Attitude? What Attitude?.

Obecně panuje představa, že Generace Y (narozená v letech 1982-2003) má výrazně jiný přístup k práci, jiné hodnoty a osobnostní rysy než předchozí Generace X (narozená v letech 1961-1981) a tzv. Baby Boomers (narození v letech 1943-1960). Je jí přičítán zájem o uznání za každý sebemenší úspěch a naopak nezájem o nekvalifikovanou práci. Říká se, že není téměř nikdy spokojena a nemá-li ráda svou práci, záhy odchází.

Studie Kenexa High Performance Institute porovnala data z 27 let svých každoročních výzkumů zaměstnaneckých postojů po celém světě a žádné výrazné rozdíly neobjevila. Ukázalo se například to, že v roce 2009 uvažovalo o odchodu ze současného zaměstnání 31 % zástupců Generace Y. V roce 1990 to bylo stejných 31 % zástupců Generace X. 42 % Millenials považuje dnes svůj plat za spravedlivý. Ve stejné etapě své kariéry si to myslelo 41 % Baby Boomers a 38 % zástupců Generace X.

Generace Y je podle studie spokojenější se svým pracovištěm a možnostmi růstu a rozvoje, pozitivněji nahlíží na uznání, které se jí dostává, a má větší důvěru v jistotu své práce. Není také pravda, že by byla první generací, z níž jsou starší zaměstnanci výrazně konsternováni. Nabízí se proto otázka, zda je nutné, aby manažeři vyvíjeli nové strategie řízení speciálně pro nejmladší generaci zaměstnanců.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine