Studie: Co dělají výkonní ředitelé?

Co přesně dělají výkonní ředitelé? Na tuto otázku se v odborné studii s názvem What Do CEOs Do? pokusil odpovědět mezinárodní tým čtyř profesorů - Oriana Bandiera a Andrea Prat z London School of Economics, Luigi Guiso z European University Institute a Raffaella Sadun z Harvard University.

Výzkumníci se zaměřili na 94 výkonných ředitelů předních italských firem. Ve spolupráci s asistenty a asistentkami zaznamenávali všechny pracovní aktivity těchto výkonných ředitelů v průběhu jednoho pracovního týdne. Ukázalo se, že výkonní ředitelé věnují 60 procent svého času schůzkám. 25 % času tráví telefonováním či na veřejných vystoupeních. Pouze 15 % svého času pak věnují samostatné práci.

Čas výkonných ředitelů byl rozdělen do tří základních kategorií – doba strávená s lidmi mimo firmu, doba strávená s ostatními zaměstnanci a doba strávená samostatnou prací. S lidmi z firmy tráví výkonní ředitelé v průměru 42 % svého času. 25 % času věnují skupinám sestávajících ze zaměstnanců i lidí mimo firmu, například dodavatelů. Jakožto jediní zástupci firmy pak věnují 16 % svého času jednomu či více lidem mimo firmu.

Ze zaměstnanců tráví s výkonnými řediteli nejvíce času zástupci oddělení financí (průměrně 8,6 hodiny týdně). Nejhůře jsou na tom lidské zdroje (5,5 hodiny týdně). Mezi lidmi mimo firmu dominují poradci, se kterými výkonní ředitelé tráví 4,7 hodiny týdně. Nejméně se pak věnují dodavatelům, pro které mají jen 1,3 hodiny týdně.

Většinu přesčasových hodin věnují výkonní ředitelé schůzkám s lidmi ve firmě. Vypadá to tedy, že ti, kteří pracují nejtvrději, tráví nejvíce času se svými vlastními lidmi.

-kk-

Zdroj: BNET - americký server o managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje BNET