Studie: Angažovanost zaměstnanců je v rukou přímých nadřízených

Ekonomická krize povolila. Mnohé firmy však čelí nízké morálce a angažovanosti zaměstnanců, což proces ozdravení ekonomiky zpomaluje. Nejdůležitější vliv na angažovanost zaměstnanců mají přitom přímí nadřízení a celkový objem komunikace se zaměstnanci. Ukazují to alespoň výsledky třetí ročníku mezinárodní studie s názvem Employee Engagement Survey 2011, kterou zpracoval výzkumný ústav Mezinárodní asociace komunikačních pracovníků (IABC) ve spolupráci s poradenskou společností Buck Consultants. Zapojilo se do ní téměř tisíc manažerů a specialistů z celého světa.

Přímí nadřízení dokáží ovlivnit angažovanost svých lidí jak pozitivně, tak i negativně. Stejně je tomu i v případě vůdcovských změn. Vysloveně negativní dopad na angažovanost pak má obecně špatná pracovní morálka, slabý management a propouštění.

Jako své nejdůležitější cíle v oblasti zvyšování angažovanosti zaměstnanců v letošním roce označili oslovení manažeři pozvedání firemní kultury a pracovního prostředí (33 %). Dále je to zvyšování produktivity (28 %) a udržení nejlepších talentů (26 %).

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork