Stres zvyšuje riziko diabetu

Zaměstnanci trpící vyhořením mají větší tendenci onemocnět cukrovkou druhého typu. Dospěli k tomu izraelští vědci z Univerzity v Tel Avivu. Po dobu tří až pěti let zkoumali 677 zdravých pracujících mužů a žen na pozicích vyšších a středních manažerů, kvalifikovaných zaměstnanců, dělníků i samostatných podnikatelů. Účastníci výzkumu vždy ve dvoutýdenních intervalech vědce informovali o svém emocionálním a fyzickém stavu.

Výsledky výzkumu ukázaly, že 348 zkoumaných zaměstnanců vykazovalo vysokou úroveň psychického vyhoření. V průběhu zkoumání onemocnělo 17 účastníků cukrovkou druhého typu – nejčastější formou diabetu u dospělých. Ukázalo se, že vysoce vyhořelí jedinci inklinovali k tomuto onemocnění o 84 procent častěji. Podle vědců je však třeba ještě zkoumat další souvislosti, aby bylo možné tvrdit, že spojitost mezi onemocněním a psychickým vyčerpáním je neoddiskutovatelná.

Odborníci každopádně doporučují, aby se každý zaměstnanec snažil lépe řídit svůj stres. Hledání možných opatření může vést i k výměně místa, bude-li to nutné. Proti stresu se můžeme chránit také cvičením nebo relaxací.

-kk-

Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health