Stres se nevyplácí přehlížet

Stále více odborných studií potvrzuje, že velké množství zdravotních problémů způsobuje stres. V USA například podle jedné z nich umírá na následky přílišného stresu 52 procent vedoucích pracovníků. Odborníci se domnívají, že kdyby manažeři lépe chápali důvody vzniku a náklady spojené se stresem, začali by proti němu více bojovat.

Stres je hodně finančně nákladný. Manažeři to však často přehlížejí, protože nejde o tradiční kolonku v jejich rozpočtech. Vybírá si svou daň v pracovních úrazech, absencích a fluktuaci zaměstnanců. Stojí také peníze ve smyslu ztráty produktivity, nemluvě o nákladech na zdravotní péči, pojištění a případně i soudy.

Po stránce emocionální stres přetváří rodinné a přátelské vztahy a podepisuje se i na vztazích s kolegy. Ubírá energii a může vést k úzkosti, pocitu prázdnoty až depresi. Fyzicky přispívá ke ztrátě či nárůstu hmotnosti, bolestem hlavy, vzniku vředů nebo zvyšování krevního tlaku.

Určitá míra stresu je zdravá. Neustálý stres se však stává chronickým a neměl by se přehlížet. Kolik stresu je tedy příliš? Příliš znamená situaci, kdy člověk nad sebou ztrácí kontrolu. Nikdo by se neměl dostávat až k depresi. Předcházet stresu lze cvičením nebo jen obyčejnou procházkou. Každý si může najít svůj vlastní způsob. Důležité je hlavně nebýt ke stresu lhostejný.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues