Šikana na pracovišti posiluje

Mobbing, neboli psychickou šikanu na pracovišti, zažívá v České republice každý šestý zaměstnanec. Čtvrtina z nich je některé z forem mobbingu vystavována minimálně jednou týdně a téměř polovina zažívá mobbing po dobu delší než jeden rok. Podle loňského výzkumu společnosti GfK se terčem skrytého teroru na pracovištích začínají stávat zaměstnanci středních a starších věkových kategorií, nejčastěji ženy ve věku nad 45 let. Většinou končí s výpovědí v ruce a někdy i v péči psychiatrů. Dlouhodobá šikana na pracovišti přitom může firmy stát i stovky tisíc korun ročně.

Mobbingem jsou nejvíce ohrožení samostatní zaměstnanci, ti, kteří nějakým způsobem vyčnívají nebo nechtějí ztratit svou nezávislost. Systematické intriky a útoky kolegů nebo nadřízených (tzv. bossing) je postupně připravují o sebevědomí a pracovní výkon. S tím, jak se ve firmě prosazuje agresor a propuká psychický teror, však začíná docházet ke ztrátám ve formě plýtvání, poklesu motivace a sounáležitosti s firmou, odchodu zaměstnanců apod.

Mobbing má řadu podob a často se odhaluje jen velmi těžko. Zákoník práce sice zakazuje jakoukoliv diskriminaci, obtěžování a pronásledování na pracovišti a povinností firem je vytvářet dobré pracovní prostředí, dovolat se práv a zvítězit nad šikanujícími kolegy však bývá obtížné. Šikanovaný zaměstnanec by měl shromažďovat důkazy o mobbingu, například písemnou dokumentaci a e-maily. Doporučuje se také zajistit si svědky a psát deník. Tyto důkazy mohou posloužit při jednání s vedením firmy, s odbory nebo v případném soudním procesu.

-kk-
Zdroj: Peníze.cz - český server s informacemi z oblasti finančnictví, obchodování a investic
Zobrazit přehled článků ze zdroje Peníze.cz