Seznamy úkolů, které fungují

Všichni máme na seznamech svých úkolů nepříjemné povinnosti, které stále odsouváme na neurčito. Přitom stačí jen trochu více rozvahy. Sepište si tyto své úkoly znovu a držte se následujících dvou rad.

- Podrobnější rozdělení. Širší projekty si rozdělte na jednotlivé úkoly. Například „naplánovat oběd pro výbor“ je projekt. „Napsat e-mail Karen za účelem získání kontaktu na catering“ už je dílčí úkol, který nezabere více než dvě minuty. Plněním jednotlivých krátkých úkolů se budete posouvat ke splnění celého projektu. Je to produktivnější, než stále odkládat celý projekt.

- Specifická akční slovesa a co nejvíce detailů.
Představte si, že před sebou stále tlačíte úkol „domluvit si schůzku u zubaře“. Napište si proto tento úkol znovu tak, že použijete akční sloveso – „zatelefonovat“ nebo „poslat e-mail“ – a přidáte detaily, jako je telefonní číslo, datum a hodina. Pak můžete tento úkol vyřídit například telefonátem v dopravní zácpě.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review