Šest způsobů, jak více zapojit a nadchnout pracovníky zákaznického servisu

Psychika, motivace a nadšení pracovníků hrají v zákaznickém servisu klíčovou roli. Pokud jsou pracovníci nespokojení nebo nemají o to, co dělají, sebemenší zájem, projeví se to na kvalitě poskytované péče i na reakci klientů. Jako vedoucí týmu, který má na starosti zákaznický servis, byste měli o větší zapojení a nadšení svých podřízených usilovat, a jako návod mám může posloužit i následujících šest tipů.

Ilustrační snímek

Tyto tipy uveřejnil britský server Call Centre Helper.

Tip č. 1: Mějte zcela jasné požadavky na své podřízené

Jestliže se zaměstnanec nevyzná v tom, co se po něm přesně chce, jak má pracovat nebo co ho čeká, rozhodně mu to nepřidá na motivovanosti a sebejistotě. Všechny změny a požadavky byste tak měli svým podřízeným vždy sdělovat zcela otevřeně, jasně a srozumitelně.

Tip č. 2: Zapracujte na prevenci problémů

Co se týče péče o klienty, pro zaměstnance může být po čase poměrně frustrující, pokud musí stále jenom řešit problémy a takzvaně „hasit oheň“. Zákaznický servis je tu i od toho, aby fungoval jako prevence vzniku a prohloubení problémů. Zaměřte se tedy dlouhodobě i na tuto složku zákaznické péče a odměnou vám budou i spokojenější zaměstnanci.

Tip č. 3: Naslouchejte členům svého týmu

Řadoví pracovníci zákaznického servisu jsou ti, kteří se s klienty dostávají do přímého kontaktu nejčastěji, a díky svým zkušenosti mají jistě spoustu vhledů, nápadů a připomínek k celému systému fungování zákaznického servisu. Naslouchejte svým podřízeným a snažte se vyslyšet jejich prosby a nápady.

Tip č. 4: Vybavte své podřízené dostatečnými pravomocemi

Bez dostatečných pravomocí skutečně něco změnit a efektivně pracovat s klienty se může lehce stát, že pracovníci budou frustrovaní a nespokojení. Své podřízené musíte vybavit právy a schopnostmi efektivně a samostatně pracovat a musíte jim prokázat i určitou důvěru.

Tip č. 5: Nabídněte funkční a vhodné nástroje a programy

Bez funkčních a vhodných nástrojů, jako jsou kvalitní systémy a CRM programy, zkrátka nemohou pracovníci efektivně pracovat. Vybavte zaměstnance nástroji, které jim v jejich skutečně pomohou a nebudou působit spíše jako další bariéry v práci, které musí zaměstnanci překonávat.

Tip č. 6: Dostatečně své podřízené odměňujte

Ať chcete sebevíc, tak platí, že pokud se pracovník cítí nedostatečně odměněn, nebude spokojený, motivovaný ani zainvestovaný do své práce. Odměňujte své podřízené spravedlivě, ale dostatečně.

 

-mm-

Zdroj: Call Centre Helper - britský online týdeník věnovaný call centrům
Zobrazit přehled článků ze zdroje Call Centre Helper