Šest tipů, jak pomocí řeči těla působit jako sebevědomý lídr

Fakt, že většina komunikace mezi lidmi probíhá na neverbální (a tedy často podvědomé) úrovni, je už asi poměrně známý. Jestliže tedy chcete působit jako sebevědomý lídr, kterého ostatní rádi následují a jehož názory mají váhu, musíte do svého okolí vysílat i odpovídající neverbální signály. Zde je šest tipů, jak na to.

Ilustrační snímek

Naučte se více gestikulovat

Jak uvádí ToastMasters.org, většina lidí gestikuluje spíše méně než více. Člověk, který působí sebevědomě, svoji řeč podtrhává i vhodnými gesty. Prvním krokem tedy je vyjít trochu ze své naučené komfortní zóny a obecně začít používat při mluvení více gestikulace.

Udržujte oční kontakt

Když se s někým bavíte, udržujte oční kontakt. Neuhýbejte očima a stůjte si za tím, co říkáte, a to i z hlediska vašeho očního kontaktu. Pokud mluvíte ke skupině, snažte se nepřeskakovat mezi posluchači, ale vždy alespoň několik vteřin udržujte oční kontakt s jedním člověkem, než „přeskočíte“ na dalšího.

Nebojte se na sebe strhávat pozornost a pohybovat se na exponovaných místech

Už samotná pozice vašeho těla ve vztahu k ostatním toho hodně o vás vypovídá. Pokud se budete krčit v koutě, nikdy sebevědomě působit nebudete. A naopak. Pokud nakráčíte doprostřed místnosti a začnete mluvit, lidé vám budou naslouchat. Protože podvědomě cítí, že člověk, který má odhodlání stát na takto exponovaném místě, má toho k tématu hodně co říct. A je mu tedy radno naslouchat.

Naučte se dělat pauzy, a to i neverbální

Podtrhávejte své hlavní myšlenky tím, že po jejich vyřčení uděláte pauzu. A to i neverbální. Když při konverzaci řeknete pointu svého proslovu, dejte druhému čas a prostor tuto myšlenku vstřebat. A to tak, že přestanete na chvíli mluvit i gestikulovat.

Trénujte před zrcadlem

Je to sice nepříjemný, ale velmi efektivní trénink. Zbavte se studu tím, že budete gesta trénovat před zrcadlem. Uvidíte, že přijdete na spoustu zlozvyků, které děláte, a naopak můžete objevit své silné stránky, které následně můžete více akcentovat.

Usmívejte se

Úsměv je jeden z nejsilnějších neverbálních signálů, že jste nad věcí a že vám nechybí sebevědomí. Člověk, který se bojí nebo si je sebou nejistý, se totiž zpravidla neusmívá. A když už ano, tak spíše křečovitě



-mm-

Zdroj: Toastmasters International - Nezisková vzdělávací organizace zastoupená  kluby po celém světě. Jejím hlavním cílem je vzdělávání členů v oblasti komunikace, veřejného vystupování a leadershipu.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Toastmasters International