Six tips on being a confident leader through body language

Šest tipů, jak pomocí řeči těla působit jako sebevědomý lídr

The fact that most communication between people takes place on a non-verbal (and therefore often subconscious) level is probably already fairly well known. So if you want to come across as a confident leader who others are happy to follow and whose opinions carry weight, you need to send the appropriate non-verbal signals to those around you. Here are six tips on how to do that.

Learn to use more gestures

As ToastMasters.org states, most people use gestures less rather than more. But those who come across as confident also emphasise what they are saying with appropriate gestures. The first step, then, is to go a little beyond your comfort zone and generally start using more gestures when you speak.

Maintain eye contact

When talking to someone, maintain eye contact. Do make rapid eye movements but stand firm by what you are saying even in terms of eye contact. If you are speaking to a group, try not to keep jumping randomly among listeners; always maintain eye contact with one person for at least a few seconds before "jumping" to the next.

Do not be afraid to draw attention to yourself and put yourself in exposed areas

The very position of your body in relation to others says a lot about you. If you hide in a corner, you will never appear confident. And vice versa. If you walk into the middle of the room and start talking, people will listen to you because they subconsciously feel that someone who has the courage to stand in such an exposed position has a lot to say on the subject. And so it is worth listening to them.

Learn to pause, even non-verbally

Emphasise your main ideas by pausing after you have stated them. This includes non-verbal means. Having made a point in a conversation, give the other person time and space to absorb it. You can do this by stopping talking and gesturing for a moment.

Practise in front of a mirror

This might feel uncomfortable but it is very effective. Get rid of any shame by practising gestures in front of a mirror. You will find you can identify a lot of bad habits, but also discover strengths, which you can then accentuate more.

Smile

Smiling is one of the strongest non-verbal signals that you are on top of things and do not lack confidence. In fact, a person who is afraid or insecure about themselves usually does not smile. And when they do, they smile in a nervous manner.



-mm-

    Šest tipů, jak pomocí řeči těla působit jako sebevědomý lídr

    Fakt, že většina komunikace mezi lidmi probíhá na neverbální (a tedy často podvědomé) úrovni, je už asi poměrně známý. Jestliže tedy chcete působit jako sebevědomý lídr, kterého ostatní rádi následují a jehož názory mají váhu, musíte do svého okolí vysílat i odpovídající neverbální signály. Zde je šest tipů, jak na to.

    Naučte se více gestikulovat

    Jak uvádí ToastMasters.org, většina lidí gestikuluje spíše méně než více. Člověk, který působí sebevědomě, svoji řeč podtrhává i vhodnými gesty. Prvním krokem tedy je vyjít trochu ze své naučené komfortní zóny a obecně začít používat při mluvení více gestikulace.

    Udržujte oční kontakt

    Když se s někým bavíte, udržujte oční kontakt. Neuhýbejte očima a stůjte si za tím, co říkáte, a to i z hlediska vašeho očního kontaktu. Pokud mluvíte ke skupině, snažte se nepřeskakovat mezi posluchači, ale vždy alespoň několik vteřin udržujte oční kontakt s jedním člověkem, než „přeskočíte“ na dalšího.

    Nebojte se na sebe strhávat pozornost a pohybovat se na exponovaných místech

    Už samotná pozice vašeho těla ve vztahu k ostatním toho hodně o vás vypovídá. Pokud se budete krčit v koutě, nikdy sebevědomě působit nebudete. A naopak. Pokud nakráčíte doprostřed místnosti a začnete mluvit, lidé vám budou naslouchat. Protože podvědomě cítí, že člověk, který má odhodlání stát na takto exponovaném místě, má toho k tématu hodně co říct. A je mu tedy radno naslouchat.

    Naučte se dělat pauzy, a to i neverbální

    Podtrhávejte své hlavní myšlenky tím, že po jejich vyřčení uděláte pauzu. A to i neverbální. Když při konverzaci řeknete pointu svého proslovu, dejte druhému čas a prostor tuto myšlenku vstřebat. A to tak, že přestanete na chvíli mluvit i gestikulovat.

    Trénujte před zrcadlem

    Je to sice nepříjemný, ale velmi efektivní trénink. Zbavte se studu tím, že budete gesta trénovat před zrcadlem. Uvidíte, že přijdete na spoustu zlozvyků, které děláte, a naopak můžete objevit své silné stránky, které následně můžete více akcentovat.

    Usmívejte se

    Úsměv je jeden z nejsilnějších neverbálních signálů, že jste nad věcí a že vám nechybí sebevědomí. Člověk, který se bojí nebo si je sebou nejistý, se totiž zpravidla neusmívá. A když už ano, tak spíše křečovitě



    -mm-

    Zdroj: Toastmasters International - Nezisková vzdělávací organizace zastoupená  kluby po celém světě. Jejím hlavním cílem je vzdělávání členů v oblasti komunikace, veřejného vystupování a leadershipu.
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Toastmasters International