Šest rad pro začínající manažery

Byli jste poprvé v životě povýšeni do manažerské role? Chcete vstoupit do své manažerské kariéry tou správnou nohou a vyhnout se nejčastějším a nejzávažnějším chybám, které noví manažeři dělají? Pak se vám bude hodit následujících šest rad pro začínající manažery.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server Entrepreneur.com.

Mějte potřebné expertní znalosti

I sebelepší manažer nemůže svůj tým efektivně vést, pokud neví, jak vlastně obor, kterému se tým věnuje, funguje. Proto je nutné ze všeho nejdřív mít potřebné technické dovednosti, tzv. „hard skills“, pak teprve přichází na řadu vše ostatní.

Nepodceňujte setkávání jeden na jednoho s vašimi podřízenými

Snažte se poznat své podřízené na lidské, individuální úrovni. Nepodceňujte proto pravidelná bilanční setkání se svými jednotlivými podřízenými.

Buďte aktivní v každodenní práci svého týmu

Nestůjte nad týmem. Naopak, buďte jeho součástí. A účastněte se každodenního chodu týmu a věnujte se i „běžné“ práci vašich podřízených, abyste věděli, čemu na denní bázi čelí.

Jasně komunikujte plány a vize

Týmu se může vést dobře jenom tehdy, když jeho členové dobře ví, jaké jsou priority a plány celé skupiny. Proto je nutné hodnoty a vize vašeho týmu zcela jasně komunikovat.

Pamatujte, že podřízené nejlépe vedete příkladem

Ať už se snažíte svému týmu předat jakékoliv požadavky, hodnoty a myšlenky, nakonec jste to vy sami, kdo má na náladu v týmu i angažovanost jeho členů největší vliv. Jděte tedy vždy svým podřízeným příkladem.

Nezapomínejte delegovat práci

Mnoho nových manažerů má problémy delegovat práci. Nemyslete si, že budete vnímáni jako málo efektivní, pokud budete svoji práci delegovat. Vložte do svých podřízených důvěru a efektivně jim část své agendy delegujte.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com