Šest charakteristik úspěšného lídra

Ne každý člověk na vedoucí pozici je úspěšným lídrem. Úspěšný lídr totiž musí být schopný ostatní inspirovat a motivovat. A to vyžaduje určité vlastnosti, zvyky i postupy od daného pracovníka. Někdo se s těmito znaky narodí, většina je ale musí v sobě cíleně rozvinout. V tomto článku si ukážeme šest nutných vlastností úspěšného lídra.

Ilustrační snímek

Schopnost komunikace

Jak uvádí Harvard Business Review, i sebelepší vize nemůže vedoucí členům svého týmu předat, pokud neumí dobře a efektivně komunikovat. Proto je nutné, aby se na tuto schopnost zaměřil a využíval ji v praxi.

Pozornost a time management

Pozornost dobrého vedoucího nesmí těkat z jedné věci na další. Dobrý vedoucí si musí umět dobře rozvrhnout čas, vždy se v daný moment naplno věnovat jenom jedné věci a plně se na ni soustředit.

Dostatečné sebevědomí

Bez potřebného sebevědomí není možné přenášet nad podřízené vize a motivaci. Sebevědomí naštěstí nemusí být jenom vrozené, ale dá se skrz dílčí návyky naučit.

Osobní integrita

I když určité změny názorů nebo přístupu jsou žádoucí na základě určitých změn, vedoucí by měl být konzistentní ve svých požadavcích, komunikaci, hodnotách a přístupu ke svým zaměstnancům tak, aby věděli, co se od nich chce a co od vedoucího mají čekat.

Tvrdé dovednosti

Mimo soft skills musí mít daný vedoucí i potřebné hard skills, tedy znalost daného oboru a detailů práce svých podřízených. Jedině tak je může efektivně vést.

Empatie a trpělivost

V neposlední řadě musí mít dobrý vedoucí velkou trpělivost, a to hlavně kvůli tomu, že jeho podřízení budou práci vždy dělat trochu pomaleji a jinak, než jak by si ideálně představoval. Navíc práce s podřízenými vyžaduje hodně času a dlouhodobé úsilí. Proto je trpělivost u manažera absolutní nutností.

 

-mm-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review