Sedm rad, jak bojovat se stresem z manažerské pozice

Být ve vedoucí funkci sebou přináší řadu stresových situací, vyhrocených interakcí a blížících se deadlinů. Není proto divu, že manažeři se často ocitají v situacích, kdy se cítí zahlceni povinnostmi a stresem. Zde je sedm rad, jak se stresem bojovat, a nenechat se jím na manažerské pozici zahltit.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesla webová stránka INSEAD Knowledge.

Určete si priority

Zaprvé je nutné říct si, jaké jsou vaše priority. Ani z manažerské pozice nemůžete bojovat se vším zlem na světě a řešit všechny problémy. Vytyčte si několik bodů, kterých chcete dosáhnout, a na ty se zaměřte.

Delegujte práci

Jeden z nejdůležitějších úkolů manažera je naučit se dobře a efektivně delegovat práci. Ideálně tak, aby vy sami jste nikdy nebyli zahlceni úkoly.

Plánujte si relaxaci

Při veškerém plánování svých pracovních aktivit i práce svého týmu si nezapomínejte sobě plánovat i aktivní odpočinek, pauzy a relaxaci.

Nebojte se říct „ne“

Mnoho manažerů je vděčných, že jsou tam, kde jsou, a dělá jim problém říkat svým nadřízeným „ne“. Dobrý manažer, který chce pracovat udržitelně, se to ale naučit musí.

Netahejte si práci domů

Oddělujte práci a svůj soukromý život. Netahejte si práci domů a nenechte pracovní problémy, aby vás stresovaly nebo jinak ovlivňovaly v době, kdy v práci nejste.

Netrapte se věcmi, které nemůžete ovlivnit

Smiřte se s tím, že některé věci nelze odhadnout, naplánovat ani ovlivnit. A netrapte se tím, že se některé věci prostě dějí jinak, než chcete, aniž byste s tím mohli něco dělat.

Sportujte

Fyzická aktivita hraje ve zvládání stresu zcela zásadní roli. Nepodceňujte pohyb a pravidelně alespoň lehce sportujte.



-mm-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge