První dojem je jen jeden

Pro vytvoření prvního dojmu máte jen několik vteřin. Na základě tohoto fatálně krátkého času si o vás druzí lidé vytvářejí představu, kterou budete jen velmi těžko měnit. Raději proto dodržujte následující tipy, jak udělat správný první dojem při pracovních i osobních setkáních.

- Oděv. Vždy se ujistěte, že zvolíte vhodný oděv vzhledem ke konkrétní situaci. Jste-li na pochybách, volte raději formálnější variantu.

- Úprava zevnějšku. Zastřižené vlasy, nehty a celkově upravený vzhled vytvářejí pozitivní image.

- Úsměv. Upřímný úsměv dokáže zázraky. Usmívejte se proto, abyste ukázali radost ze setkání.

- Oční kontakt. Při prvním setkání hraje zásadní roli. Říká, že jste otevření a upřímní a vytváří příjemný dojem.

- Přizpůsobení druhému. Napodobování řeči těla osoby, s níž se setkáváte, tónu jejího hlasu, postoje apod. je velmi důležitý faktor při vytváření příznivého dojmu. Ujistěte se však, že to nebudete dělat strojeně, ale tak, aby to na druhé působilo spíše podvědomě než vědomě.

- Řeč těla. Zachovejte otevřenou řeč těla. Nepřekřižujte ruce ani nohy a ukazujte ruce tak, aby byly vidět dlaně.

- Důvěra. Měli byste působit klidně a sebejistě, nikoli nedůvěřivě a nervózně.

- Pozitivní přístup. Při prvním setkání mluvte pouze pozitivně, vyhněte se pomluvám a negativním poznámkám, i kdyby se měly týkat jen počasí.

- Naslouchání. Buďte připraveni poslouchat, co vám druzí říkají. Vyhněte se pokušení dlouze mluvit o sobě. Neznamená to však mlčet. Pokládejte otázky, ukažte zájem a zapojte se do konverzace.

- Chování. Slušnost a zdvořilost je velmi důležitá. Ujistěte se, že nebudete používat hrubé poznámky, nevhodné vtipy apod.

- Poklony. Upřímný kompliment potěší každého. Pokud nejste vyslovení cynici, najdete na každém něco, čemu lze složit poklonu.

- Přesnost. Velmi důležité je nenechat nikoho čekat. Pozdní příchod na první schůzku je nenapravitelná chyba.

- Společenská konverzace. Pomůže vám najít společné zájmy. Nezávazná konverzace před nebo po obchodním jednání utvrzuje vzájemné vztahy.

- Postoj. Měli byste stát nebo sedět vzpřímeně, čímž vyšlete pozitivní neverbální signál. Pomáhá to vytvářet image důvěry a schopnosti.

- Buďte sami sebou. Nesnažte se příliš udělat dojem. Uvolněte se a chovejte se přirozeně. Řekněte si, že všichni, s nimiž se setkáváte, jsou lidé, a dobře to dopadne.

- Shovívavost. Pamatujte si, že i druzí lidé se mohou při prvním setkání s vámi dopustit prohřešků. Ušetřete je proto, i když nebudou dokonalí. Nikdy nevíte, zda se z vás nestanou nejlepší přátelé.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com