Proti nezaměstnanosti se dá bojovat - třeba založením vlastní firmy

Článek popisuje výhody, které samostatné podnikání přináší a pohnutky, které lidi vedou k tomu, aby si zakládali vlastní podniky. Také poskytuje rady, kterými by se měl řídit každý, kdo se rozhodne založit si vlastní firmu.

Každý den si více a více lidí zakládá své vlastní firmy a převezme tak vládu a odpovědnost nad svým životním stylem a příjmy. Stále však existuje poměrně dost lidí, kteří se k tomuto kroku nikdy neodhodlají, protože nevěří, že by se jim to mohlo podařit. Uznávají sice, že samostatná výdělečná činnost má něco do sebe, přesto však nemají dostatečnou motivaci a odhodlání tuto přeměnu ze zaměstnance v zaměstnavatele realizovat.

Podnikání je jednou z nejvíce podnětných a náročných věcí, které člověk může dělat. Mnohdy je nutné pracovat delší dobu a někdy i o víkendech. Samozřejmě existuje určité riziko neúspěchu. Pokud však dělá správný člověk správnou věc, je to prospěšné po stránce psychologické a finanční. Jinými slovy, dělám to, co mě baví a ještě za to beru peníze.

Nejprve je nutné stanovit si vlastní cíle a odhadnout, zda je samostatné podnikání může splnit. Lidé se nepouštějí do samostatného podnikání pouze z finančních důvodů – pro mnohé je to i osobnostní otázka – v zaměstnání se třeba někteří cítí omezení byrokracií a mají pocit, že dělají spoustu zbytečné práce.

**Datum vydání:** IX/2001
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com