Proč si vaši podřízení myslí, že jste špatný šéf?

Ilustrační snímek

Zaměstnanci si často stěžují na špatné šéfy. Zajímavé ale je, že když se oni sami stanou šéfy, rychle získají dojem, že všechny problémy způsobují špatní zaměstnanci. Zatímco manažer má však řízení svých lidí v popisu práce, zaměstnanci by neměli být nuceni řídit svého špatného šéfa. Otázka tedy zní: Nejste to náhodou vy, koho mají podřízení za špatného šéfa? A jak to poznáte? Níže uvedená manažerská zamyšlení přinesl server CBS News.

Vaši lidé vám lžou

Zaměstnanci nejčastěji lžou, když na ně máte přehnané požadavky, přehnaně je trestáte za chyby nebo je vyslýcháte, když vás žádají o volno. Pokud chcete, aby s vámi mluvili upřímně, budujte kulturu otevřenosti a pochopení.

Kolegové manažeři se nezajímají o vaše zaměstnance

Pokud byste ve svém týmu rozvíjeli dobré zaměstnance, ostatní manažeři by se o ně zajímali a chtěli by s nimi spolupracovat. Manažer, který věnuje více času tomu, aby se zbavil špatných zaměstnanců, než snaze o udržení těch dobrých, je sám špatný.

Stále bojujete s krizovými situacemi

Dobrý manažer předvídá, že přijdu nepředvídané události. Občasné krize jsou pochopitelné, pokud se však stále opakují, ukazuje to na vaši neschopnost.

Neděláte to, co byste měli, ale to, co je legální

Samozřejmě nemůžete jednat nezákonně. To, že můžete žádat po zaměstnanci, aby zrušil svou dovolenou, však ještě neznamená, že byste to měli dělat. Totéž platí v případě, kdy máte právo zaměstnance propustit bez důvodu.

Přivlastňujete si úspěchy druhých

Pokud chcete ohromit své šéfy úspěchy svého týmu, nepřivlastňujte si je. Vrátilo by se vám to okamžitě poté, co vás opustí váš nejlepší člověk.

-kk-

Zdroj: CBS MoneyWatch - server americké mediální skupiny CBS věnovaný managementu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CBS MoneyWatch