Proč šéfové odcházejí?

Všichni zaměstnanci žijí v prostředí, kde jednoho dne mohou narazit na nepříjemné kolegy, nereálné kvóty nebo náročné šéfy, kteří je donutí odejít. Co ale nutí samotné šéfy k tomu, aby odcházeli a zanechávali své zaměstnance v nejistotě?

Nová studie profesora Johna Binghama z americké Brigham Young University zjistila, že vedoucím pracovníkům nevadí tlak, pod kterým pracují – alespoň do té doby, dokud mají prostor k dosahování vysokých standardů. Bingham popisuje současnou situaci manažerů jako „fight or flight“ (bojuj nebo odejdi). Pokud mají kontrolu nad tím, jak se vyrovnávat s problémy, přijímají svou roli a často si ji i užívají. Jakmile se však dění ocitne mimo jejich kontrolu, začínají si hledat jiné možnosti a odcházejí.

Stres vedoucího pracovníka neovlivňuje pouze jeho samotného, ale i jeho okolí. Firmy by se proto měly soustředit na to, aby jejich vůdcové neodcházeli nešťastní. „Pokud manažer opouští firmu kvůli organizačním záležitostem nebo dokonce z důvodů, které firmě nejsou jasné, může to mít velice negativní dopad na morálku zaměstnanců,“ vysvětluje Dave Knutson, který spolupracoval na výzkumu.

Studie vycházela ze vzorku více než tisíce amerických manažerů. Porovnávala jejich názory na pracovní prostředí a aktivitu na trhu práce. Jasně ukázala, že manažeři chtějí a potřebují mít kontrolu nad problémy, s nimiž se setkávají. Pokud tuto kontrolu nemají, začnou hledat jiné uplatnění.

-kk-

Zdroj: Newswise - americký informační portál pro novináře z oblasti lidských zdrojů, obchodu a vědy
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newswise