Proč rezignoval Mark Hurd?

Ilustrační snímek

Výkonný ředitel společnosti Hewlett-Packard Mark Hurd rezignoval v důsledku obvinění ze sexuálního obtěžování. Tato oficiální verze jeho odchodu však zanechává mnohé otazníky. Rezignace byla veřejnosti oznámena správní radou společnosti po uzavření trhů v pátek 6. srpna 2010. Článek zveřejněný na portálu amerického magazínu Computerworld si však klade otázku, zda vedení HP nemělo jinou možnost než náhlé odvolání ředitele a přilákání nechtěné pozornosti. Neukázal se Hurdův problém jako vhodná záminka pro změnu?

Článek upozorňuje na další možné důvody, proč Hurd musel odejít.

Představenstvo HP mohlo chtít změnu vedení

Hlavním úkolem Hurda bylo přežít období recese a připravit firmu na další růst. Propustil tisíce zaměstnanců a snížil platy. I když to byla náročná a vyčerpávající práce, firma mohla chtít do vedení novou osobnost, která bude reprezentovat její novou štíhlou tvář.

Představenstvo si mohlo klást otázku, zda právě Hurd je nejlepším člověkem pro integraci nových akvizic a udržení přední pozice v oblasti mobilních zařízení. Potřebovalo inovátora.

Model silného výkonného ředitele a předsedy představenstva nefungoval

Hurd je druhým výkonným ředitelem v řadě, který ze společnosti odchází za pohnutých událostí. Jeho předchůdkyně Carly Fiorina odešla, když se s představenstvem nedohodla na strategii. Může jít o interní záměr restrukturalizovat nejvyšší pracovní pozice a přerozdělit vliv.

Potenciální PR katastrofa mohla být příliš velká

Příběh Marka Hurda má bulvární podtext, vedení se tak mohlo snažit předejít skandálu. Žena, s níž měl Hurd mít milostnou aféru a údajně kvůli tomu zfalšovat některá vyúčtování, je svobodná matka s hereckými zkušenostmi. Účinkovala v různých televizních pořadech a filmech, z nichž řada byla přinejmenším mládeži nepřístupná. Její advokátka navíc sama sebe popisuje jako „nejznámější právní zástupkyni dneška“, která bojuje proti „bohatým a mocným“.

Firma mohla jen prosazovat svá pravidla chování

Společnost již obvinění ze sexuálního obtěžování interně vyšetřila a nepotvrdila. Hurd však mohl porušit firemní pravidla chování.

-kk-

Zdroj: Computerworld.com - novinky ze světa IT
Zobrazit přehled článků ze zdroje Computerworld.com