Proč nejste dobrý lídr?

Ilustrační snímek

To, zda budete dobrým lídrem, nezáleží na tom, kolik odborných knih a kurzů již máte za sebou nebo jak hezky vypadá název vaší pozice a její umístění v organizační struktuře firmy. Především si musíte dát pozor na zbytečné vůdcovské chyby, které se bohužel stále příliš často opakují. Podle serveru Inc.com jde hlavně o ty následující:

1. Nemáte důvěru lidí, které chcete vést

Pokud vám někdo nevěří, nebude vás následovat. Každý lídr si proto musí nejprve postupně získávat důvěru svých lidí. Bez té se nedostanete nikam.

2. Nemáte osobní vztah ke svým lidem

Samotná důvěra nestačí. Lidé také potřebují vidět, že se o ně zajímáte, jste otevřeni jejich myšlenkám a práci. Vyžaduje to čas a individuální přístup.

3. Máte odlišný hodnotový systém

Měnit hodnotový systém druhých lidí je v podstatě nemožné. Máte proto dvě možnosti – buď nahradíte své podřízené lidmi, kteří budou sdílet vaše hodnoty, nebo změníte ty své.

4. Máte neslučitelné cíle

Máte-li být skutečným lídrem, měli byste se svými lidmi mít nejen obdobné uvažování, ale i plány odměn či možnosti kariérního rozvoje.

5. Nepřizpůsobujete se komunikačnímu stylu svých lidí

Držte se pravidla používat slovní zásobu a celkový styl komunikace, který je vlastní vašim lidem. Berte to, jako byste se měli učit cizími jazyku.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com