Proč jsou team building a budování dobrých vztahů v týmu tak důležité

Hlavním smyslem team buildingu je sjednotit postupy týmu, dát jeho členům možnost potkat se i v neformálním prostředí a především podpořit je v navazování přátelských a neformálních vztahů. Ty jsou totiž pro efektivní fungování jakéhokoliv týmu zcela klíčové. K produktivitě a dobrému týmovému duchu je nutné, aby byli zaměstnanci přáteli a aby spolu tahali skutečně za jeden provaz. V tomto článku si ukážeme, proč jsou přátelské a otevřené vztahy mezi členy týmu důležité, proč byste je měli v rámci team buildingů podporovat a jak z psychologického hlediska pomáhají dobré vztahy na pracovišti k produktivitě celého týmu.

Ilustrační snímek

Zvýšení produktivity

Přátelství a sounáležitost týmu pomáhají čelit složitým výzvám a překonávat těžké překážky. U člověka, který na nějakém projektu pracuje nejenom s kolegou, ale především s kamarádem, se okamžitě zvyšuje produktivita práce. Týmový duch je tak posílen a pracovníci více tahají za jeden provaz.

Věrnost a menší fluktuace

Podle Business2Community se o několik desítek procent zvedne loajalita pracovníka vůči firmě, pokud má daný člověk na pracovišti nějakou blízkou osobu. Přátelství mezi pracovníky tedy udržuje kvalitní a zkušené lidi ve firmě, a to například i v případě, že jsou s některými aspekty práce nespokojení.

Vyšší spokojenost

Spokojený zaměstnanec pracuje kvalitně a efektivně. Přátelství na pracovišti zvedá spokojenost o více jak 50% v průměr a jeho podpora tak přinese vašemu týmu dlouhodobě lepší výsledky.

Zlepšení zdraví pracovníků

Ze statistického úhlu pohledu jsou kamarádské vztahy na pracovišti dobré i pro zdraví pracovníků. Ti, kteří mají přátele ve svém pracovním kolektivu, jsou totiž v průměru zdravější. To může mít spojitost s tím, že s přáteli se lépe čelí různým nástrahám, a míra stresu se tedy u jednotlivých pracovníků snižuje.

Přicházení s novými řešeními

Přátelství mezi spolupracovníky je i cestou k inovacím a novým nápadům. Protože se přátelé často mezi sebou o práci baví i ve volném čase, mohou společně přijít na celou řadu nových řešení a nápadů, na které během běžné pracovní doby není jednoduše příliš čas.

 

-mm-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com