Proč jíme to, co jíme

Pokud jsme to, co jíme, proč jíme to, co jíme? Tato otázka zajímá vědce a samozřejmě velké potravinářské koncerny po desetiletí. V USA se takovému výzkumu intenzivně věnuje například Monell Chemical Senses Center ve Philadelphii.

Podle nejnovějších průzkumů ovlivňují naše preference a návyky naše zkušenosti z prenatálního stavu a dlouho před introdukcí pevné stravy. Výzkumníci rozdělili těhotné ženy do tří skupiny. Jedna skupina pila během posledního trimestru vodu a mrkvovou šťávu během prvních dvou měsíců kojení. Druhá skupina pila karotkovou šťávu během těhotenství a vodu během kojení. Třetí pak pouze vodu. Kojenci, kteří se setkali s mrkví vykazovali méně negativních grimas, když se s chutí znovu později setkali. Navíc tuto chuť preferovali.

Otázkou ale je, zda se tyto získané preference přenáší i do pozdějšího věku. Takový průzkum by ale vyžadoval dlouhá desetiletí.

Jiné průzkumy v této oblasti prokázaly, že děti, kterým bylo představeno více druhů zeleniny, si bez obtíží zvykaly na další zcela nové druhy, které jim byly nabídnuty později. Ty děti, které jí zdravěji, vykazují tendenci pokračovat ve zdravé stravě i později. To je dobrá zpráva pro odborníky na zdravou výživu.

Odborníci se také snažili rozluštit, jakou roli hraje ve stravovacích preferencích dětí i dospělých genetika. Monell není první, kdo se tímto zabývá. Řada studií se prováděla na zvířatech a o téma se zajímal již více než století zpátky i Ch. Darwin.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com