Proč by si každý manažer měl vypěstovat čtenářský návyk

Časově vytížený a úspěšný manažer musí umět efektivně relaxovat, udržovat se bdělý a čilý a vyzařovat pozitivní náladu. K tomu všemu pomáhá čtení knih. Češi patří dlouhodobě k největším čtenářům, a i přestože za posledních pět let popularita čtení v naší republice mírně klesla, průměrný dospělý Čech přečte 12 knih ročně, což Čechy řadí na přední příčky v rámci Evropy. V tomto článku si ukážeme, jak čtení pomáhá nejenom relaxovat a odpočinout si, ale především aktivovat mozek a udržovat se mentálně bdělý.

Ilustrační snímek

Čtení jako trénink pozornosti

Podle Harvard Business Review je jedním z klíčových přínosů pravidelného čtení knih trénink pozornosti. Žijeme v rychlé, digitální době, ve které na nás blikají reklamy, monitory a různé jiné rušivé vjemy, které lidem berou jejich přirozenou schopnost dlouhou dobu se soustředit pouze na jednu věc. Problém je, že pokud chcete dosáhnout úspěchu ve víceméně jakémkoliv oboru, musíte se dané věci věnovat do hloubky, dlouhodobě a intenzivně. Čtením knih svou pozornost trénujete, učíte se soustředit se v dané chvíli pouze na jednu věc a působíte preventivně vůči chorobné roztříštěnosti pozornosti, kterou tolik hlavně mladých lidí v dnešní době trpí.

Stimulace mozku

Další výhodou čtení je zcela jedinečné zapojení vašich mentálních schopností a udržování určité psychické vnímavosti. Při čtení totiž váš mozek musí spolu s textem aktivně spolupracovat při vytváření představy ve vaší mysli, jak se příběh odehrává. Oproti například filmům, u kterých jenom pasivně sedíte a celý příběh je před vás ve své celosti promítán, takže vám stačí pouze nechat film na sebe působit, u čtení musíte zapojit představivost a aktivní přemýšlení, abyste si situace a děj popsané v textu uměli představit. Čtení proto pomáhá zlepšovat kreativní schopnosti, udržovat mentální bdělost a zvláště u starších lidí působí i preventivně na některé postupně přicházející problémy s pamětí či kognitivními schopnostmi.

Staňte se pravidelným čtenářem

Zbývá tedy říci, jaký je ideální postup při čtení knih. Zaprvé je nutné eliminovat všechny rušivé elementy a naučit se věnovat se skutečně pouze a jenom čtení. Vypněte tedy televizi, vypněte si na chvíli i telefon (ta chvíle mimo dosah s největší pravděpodobností nebude mít žádné fatální následky) a v klidu čtěte. Výběr žánru literatury je zcela na vás. Někteří lidé s úspěchem aplikují střídání odlehčenějších knih s těmi intelektuálně náročnějšími. I když nemáte přes den ani večer příliš času, postačí, když zezačátku budete čtení věnovat několik málo desítek minut denně nebo jednou za několik málo dní.

 

-mm-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review