Probuďte v sobě podnikatele

Pod obecně zastávaný názor, že podnikatelem se člověk stává, když vstoupí do byznysu, by se autor článku nepodepsal. Podle něj by to byl velmi hloupý nápad. Podnikatel není podle tohoto kouče osoba, nýbrž osobnost. Osobnost, která žije v každém z nás, bez ohledu na naši práci, povahu, vzdělání a podobně. Podnikatel je v každém člověku, každá lidská bytost je snílek, který vidí svět, jaký by mohl být. Vidí skvělou příležitost na každém rohu. Podnikatel v každém z nás je vynálezce, tvůrce, blázen v tom nejlepším slova smyslu, neústupný pronásledovatel nemožností, který vidí vizi tam, kde jiní vidí jen práci. Tyto tři cvičení by vám mohly pomoci probudit v sobě tuto stránku vaší osobnosti, tohoto podnikatele v nás:

- Přestaňte myslet na to, co chcete dělat, na povinnosti, na cíle. Přestaňte dělat, co děláte, odejděte na klidné místo, kde můžete vyprázdnit svou mysl. A to je první cvičení – vyprázdnit svou mysl. Pro tvoření a snění potřebujete prostor a energii, bez jakéhokoli vyrušování. Jen zavřete oči a zhluboka dýchejte a vydržte tak. Toto cvičení musíte dělat denně.

- Vezměte si čistý papír a s čistou myslí na něj napište všechno, co vás napadá. Věty, slova, cokoli. Nechte „to“ říct, co „to“ chce říct. Dělejte to jednou denně 10 minut a papíry si schovávejte.

- Podnikatelský deník je každodenní proces. Pište do něj, co jste se ten den naučili, co jste ten den pokazili, co vás ten den napadlo, když jste seděli se zavřenýma očima nebo psali na papír, co jste cítili. Zaznamenejte to. Deník není o psaní, ale o zaznamenávání. Tohle je váš život a jestli ho neberete vážně vy, pak kdo?

-ba-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com