Příznaky ohrožení vaší pozice

Více než dva ze tří respondentů nedávného průzkumu věří, že kvůli současnému zpomalení ekonomiky je ohrožena jejich pracovní pozice. Existují určitá znamení, která toto mohou potvrdit: 

- Ptejte se, jak pracujete. Odpovědi vám mohou ledacos napovědět. Zkuste si například zodpovědět, co by se stalo, kdybyste odešli, zda získáváte pozitivní zpětnou vazbu, jak vycházíte s pracovním okolím a zda se mohou vaše dovednosti přenést do jiného místa ve firmě. Pokud si nejste u odpovědí jisti nebo jsou některé z nich negativní, může být vaše místo v ohrožení.

- Kolik máte práce? Jestli jste před časem bývali velmi zaneprázdnění a teď vám práci berou a dávají někomu jinému a nedostáváte nové úkoly, měli byste se začít ptát.

- Zkušených se to netýká? Pokud firma začíná přijímat pracovníky na vstupních úrovních, aniž by oznámila nové iniciativy nebo zažívala masivní odliv zaměstnanců, pak je to znamení, že se snaží snížit náklady na mzdy náborem méně zkušených lidí.

- Riziko fúze. Pokud „špatné časy“ nutí firmu k fúzi s rivalem, začněte oprašovat své CV.

- Jak jsou na tom lidé na podobných pozicích? Když vaši známí a jiní lidé, které znáte a mají podobnou práci v podobných nebo stejných oborech jsou propouštěni, smiřte se s tím, že můžete být další na řadě. Podle odborníků se propouštění děje ve vlnách a co pozorujete v jiných firmách, může být použito jako barometr celého odvětví.   

-av-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com