Příprava na první tři měsíce v nové práci

Ilustrační snímek

První tři měsíce na novém pracovišti rozhodují o vašem dalším úspěchu ve firmě. Očekává se od vás, že se naučíte firemním postupům, zvládnete svůj objem práce a zapadnete do týmu. Proto byste k začátkům v nové práci měli přistupovat prokativně. Ať už je vaše pracovní pozice jakákoli, do seznamu svých úkolů pro první tři měsíce si napište:

1. Ukázat zájem o konstruktivní kritiku

Ujistěte své nadřízené, že chcete slyšet zpětnou vazbu, i když bude negativní. Podpoříte je tak v tom, aby s vámi více komunikovali a sami získáte více příležitostí k tomu, jak se zlepšit.

2. Nelhat o tom, co umíte

Předstírání dovedností, které ve skutečnosti nemáte, se velmi brzy provalí. Naopak svým nadřízeným ukažte, jakým směrem by měli směřovat váš další rozvoj.

3. Pozorovat firemní kulturu

Naučte se stylu komunikace, který preferují další lidé ve vašem okolí.

4. Rozdělit si cíle

Požádejte své nadřízené o odpovědi na tři zásadní otázky: 1) Co potřebují, abyste v prvních 90 dnech nutně splnili. 2) V čem by byli rádi, abyste v prvních 90 dnech předčili jejich očekávání. 3) Co by během této doby považovali za absolutně vynikající výkon. Pak se držte toho, co se dozvíte a snažte se splnit maximum.

5. Aktualizovat profil na LinkedInu

Informujte svou profesní síť kontaktů o své nové práci.

6. Seznámit se s logistikou pracoviště

Snažte se co nejrychleji pochytiti, jak funguje vaše nová kancelář.Neobtěžujte kolegy s malými věcmi, jako například s otázkou, kde je kopírka. Zjistěte si je sami s pomocí oddělení HR nebo IT.

7. Přijímat pozvání na oběd

Nikdy se neotáčejte zády k možnostem blíže se seznámit s novými kolegy. Společné obědy jsou ideální příležitostí k bližším vztahům.

8. Nešířit pomluvy

Držte se hlavního úkolu dokázat svou způsobilost. I když komunikace s kolegy například u oběda je velmi důležitá, k ošemetným tématům se snažte nevyjadřovat.

9. Ukázat nadšení

Nezapomínejte se usmívat a působit nadšeně. I když vás čekají náročné měsíce, zachovejte si pozitivní přístup.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report