Připadáte si duševně vyčerpaní? Pět změn, které můžete udělat, abyste problém vyřešili

Manažeři jsou k duševnímu vyčerpání možná ještě náchylnější než jejich podřízení. Proč? Protože kromě zodpovědnosti za sebe a svoji práci ještě přebírají zodpovědnost za své podřízené. Někteří manažeři mají také problémy s delegováním práce, pracují přesčasy nebo se příliš trápí s některými problémy, kterým čelí jejich tým, a proto se mohou snadno ocitnout na pokraji sil. Pokud i vám připadá, že vám tento černý scénář hrozí, měli byste zkusit přistoupit k těmto pěti změnám, které vás mohou vrátit zpět do starých kolejí a problém vyřešit.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl blog společnosti American Express.

Nevěnujte čas nedůležitým úkolům

Zní to banálně. Ale přesto je to něco, s čím má řada pracovníků i manažerů problém. Pokud nestíháte, musíte si jasně říct, které úkoly mají prioritu a které ne. A ty, které ji nemají, prostě vypusťte z hlavy nebo je předejte někomu jinému. Naučte se říkat „ne“ a když na něco nemáte čas, prostě to nedělejte.

Na klíčové úkoly si vyhraďte konkrétní čas

Na úkoly, které naopak vysokou prioritu mají, si pak vždy vyhraďte ve vašem pracovním plánu konkrétní čas. V daném časovém úseku se pak věnujte jenom tomuto úkolu, nepřeskakujte k ničemu jinému a nenechte se nikým „zatáhnout“ do práce na něčem jiném.

Nenechte se při práci vyrušovat

Eliminujte všechny rušivé elementy, které by vám v práci na klíčových úkolech bránily. Pokud je to potřeba, vypněte si mobil, dejte si na všech komunikačních kanálech, že jste „offline“, zamkněte se v kanceláři nebo se ukliďte někam, kde vás nikdo nemůže rušit.

Efektivněji delegujte práci

Častým nešvarem manažerů je, že by nejradši všechny úkoly zastali sami a že nechtějí delegovat svým podřízeným žádné důležité rozhodování ani žádnou důležitou práci. Ať už vědomě, či nevědomě. Jako manažer se ale musíte naučit veškerou práci, kterou nestíháte, efektivně delegovat – jinak vyhoříte.

Veďte zdravý a udržitelný životní styl

V obecné rovině je pak nutné udržovat zdravý životní styl. A to jak v práci, tak i v soukromém životě. Váš pracovně-soukromý režim musí ale být nejenom zdravý, ale i udržitelný – pokud jenom pracujete a hned po práci jenom cvičíte tři hodiny denně, může se jednat zdánlivě o zdravý režim, ale je natolik neudržitelný, že vás dříve či později dožene vyhoření. Nastavte si svůj režim tak, abyste měli čas na všechny své priority a abyste byli se svým životem co možná nejvíce spokojeni.



-mm-

Zdroj: Business Class blog American Express - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Class blog American Express