Přimějte podřízené mluvit

Každý člen týmu má v hlavě nápady na zlepšení chodu firmy nebo projektu. Problém je v tom, že ne všichni vám je sami od sebe sdělí. Nezbývá tedy nic jiného než na ně přímo uhodit, a to nejlépe na poradě, která je stvořená také k tomuto účelu.

Především introverti si často nechávají své názory pro sebe a na poradách jen poslouchají. Správný manažer by však měl chtít znát názor celého týmu a ne jen části výřečných jedinců.

O názor nemluvného člověka si musíte jednoduše říct. Máte k tomu hned několik možností: Po představení projektu se zeptejte každého člena týmu na jeho názor. Pokud vám jde o názor jen jednoho konkrétního jedince, například odborníka na daný problém, obraťte se přímo na něj.

Introvert toho sám od sebe příliš neřekne. Nejlépe od něj informace získáte tak, že mu v klidu vysvětlíte problematiku, kvůli které za ním jdete, pak mu položíte otázku na jeho názor a necháte mu čas na rozmyšlenou, třeba do druhého dne. Abyste se dozvěděli vše, co potřebujete, budete ale muset být i při dalším setkání vyzbrojeni řadou dalších otázek.

Jestliže se chcete dozvědět opravdu významné informace, dejte svým podřízeným dotazy k tomuto tématu v písemné podobě a nastavte jim pevný termín, do kterého mají odpovědi odevzdat.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES