Přichází do vašeho obchodního týmu nováček? Jak ho v pěti krocích rychle zaučit.

Jste vedoucím obchodního týmu a přijímáte nového podřízeného? Nový zaměstnanec na obchodní pozici vždy potřebuje určitý čas se rozhlédnout, zacvičit, zažít si produkt, a teprve poté může přinášet nějaké obchodní výsledky. Zároveň samotný prodejní cyklus nějakou dobu trvá. První prodej je často zlomový, a proto je záhodno, aby proběhl co nejdříve. Přinášíme, jak by měla vypadat cesta nového prodejce k jeho prvnímu klientovi.

Ilustrační snímek

Krok č. 1: Seznámení se s produktem

Podle Forbesu je důležité, aby se daný člověk do detailu seznámil s produktem, který nabízí, a mohl se tak při přípravě na svůj první prodej plně věnovat pouze nacvičování a rozvíjení obchodních taktik a strategií.

Krok č. 2: Seznámení se s používaným softwarem

Další částí je pak zaškolení nového zaměstnance. Je nutné, aby byl seznámen s tím, jak funguje prodejní systém, jak jsou kontakty rozdělovány a používány, musí umět s CRM systémem.

Krok č. 3: Účast na jednáních kolegů

Pokud nastoupí do obchodním týmu někdo nový, nejlepší způsob, jak se naučit používané prodejní postupy, je chodit na schůzky s kolegy. Nováček by se neměl účastnit jednání pouze těch nejlepších a nejzkušenějších prodejců, ale všech. Každý mu totiž může předat něco pozitivního.

Krok č. 4: Seznámení se s prodejními procesy ve vašem týmu

Každý prodejní cyklus má určité fáze, od počátečního oslovení, přes schůzku, vypracování a zaslání nabídky, následného kontaktu, až po samotný prodej. Na počátku svého působení nemusí nováček procházet prodejním cyklem od začátku do konce. Může například své kolegy zastupovat pouze v určité části cyklu a postupně si osvojovat všechny fáze.

Krok č. 5: Postup do první linie

Nechte nového podřízeného, aby se zapojil do zákaznického servisu, bavil se se zákazníky a pochopil, jak celý systém funguje. Přímá práce s již existujícími klienty může být pro pochopení perspektivy potenciálních zákazníků zcela klíčová.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com