Předsudky spojené se zpětnou vazbou

Ilustrační snímek

Mnoho lidí se bojí zpětné vazby, jelikož se předem domnívají, že bude špatná. Při bližším pohledu však tento přístup nedává smysl. Právě kritika nám totiž otevírá nové obzory a ukazuje, jak se můžeme zlepšovat. Negativní postoj nás pouze připravuje o příležitost učit se od lidí, kteří nám chtějí pomoci. Zkuste tedy brát zpětnou vazbu pozitivně, i když vás zrovna nechválí. Server Fastcompany.com radí zbavit se následujících předsudků:

Bojíte se, že ostatní se o vás dozvědí něco špatného

Pokud máte strach, že díky zpětné vazbě o vás vaše okolí zjistí něco, co chcete utajit, vězte, že to většinou již dávno ví. Čím dříve se to dozvíte i vy, tím lépe.

Zpětná vazba od jednoho člověka stačí

I systém GPS musí používat čtyři různé satelity, aby mohl co nejpřesněji ukazovat polohu objektů. Stejně tak pro vás je důležité sbírat zpětnou vazbu z co nejvíce stran, abyste si mohli udělat přesný obrázek.

Výjimky potvrzují pravidlo

Zamýšlejte se nad výjimkami ve svém chování, o nichž se dozvíte díky zpětné vazbě, více si však všímejte trendů. Jedno výjimečné hodnocení od jednoho člověka neznamená, že všichni si myslí totéž.

Za zpětnou vazbu se neděkuje

Když se vám dostane zpětné vazby, okamžitě poděkujte a požádejte dotyčného, aby vám o svém názoru řekl ještě více. Uvidíte, že lidé kolem vás k vám brzy začnou být otevřenější a své názory vám budou sdělovat častěji.

Zpětná vazba znamená změnu

To, že vám někdo předá zpětnou vazbu, ještě samo o sobě změnu neznamená. Je na vás, abyste se nad zpětnou vazbou zamysleli a připravili si plán své změny.

Cílem zpětné vazby je rozvíjet nedostatky

Uvědomte si, že lidé dosahují efektivních výsledků díky svým schopnostem, nikoli svým nedostatkům. Každý velký lídr měl své nedostatky, dokázal však využít své silné stránky. Berte proto zpětnou vazbu jako možnost, jak odhalit a zdokonalovat své silné stránky.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company