Předsevzetí pro manažery pro rok 2024: Jít podřízeným příkladem a efektivně odpočívat

Dali jste si, coby týmoví manažeři, nějaké předsevzetí na rok 2024? Pokud ne, máme pro vás jeden dobrý tip. Netýká se ani zvýšení produktivity, ani komunikačních dovedností a ani žádného revolučního stylu projektového řízení. Týká se zdánlivě banální věci – a sice schopnosti odpočívat. Proč je důležité jít příkladem svým podřízeným a ukázat jim, že mají umět odpočívat?

Ilustrační snímek

Jít příkladem svým podřízeným

V prvé řadě je nutné vysvětlit, proč je tak důležité jít svým podřízeným příkladem. Jako týmový manažer máte velký vliv na atmosféru a kulturu ve vašem týmu. A vaše chování hraje v tomto vlivu primární roli – ještě důležitější než to, co podřízeným říkáte. Pokud byste tedy stokrát řekli svým podřízeným, že mají umět odpočívat a mají najít rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, ale sami tyto věci byste nedělali, jen těžko to můžete očekávat od svých podřízených.

Vybírat si dovolenou

U manažerů je podstatně vyšší šance než u řadových pracovníků, že si za rok nevyberou 100% své dovolené. Jak uvádí Talent Blog na LinkedIn, tento přístup je problematický z mnoha důvodů – a jedním z nich je i to, že byste při nevybrání dovolené šli podřízeným špatným příkladem. Jako jeden z bodů vašeho předsevzetí pro rok 2024 by tedy mělo být, že si za daný rok vyberete 100% dovolené a skutečně tento čas využijete k odpočinku.

Péče o vlastní duševní zdraví

Společně se schopností efektivně odpočívat byste měli jako manažeři u sebe i u podřízených podporovat péči o vlastní duševní zdraví. Pěstujte zdravou duševní hygienu, podporujte u podřízených debatu o duševním zdraví a sami za sebe se nebojte otázky a témata na téma duševního zdraví, workoholismu a zdravého přístupu k práci otevírat.

 

 

-mm-

Zdroj: LinkedIn Talent Blog - blog profesní sociální sítě LinkedIn zaměřený na nábor a rozvoj talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Talent Blog