A resolution for managers for 2024: Set an example to subordinates and relax effectively

Předsevzetí pro manažery pro rok 2024: Jít podřízeným příkladem a efektivně odpočívat

As team managers, have you made any resolutions for 2024? If not, here is a good tip, one which does not involve increased productivity, communication skills or any revolutionary project management style. It is about a seemingly trivial matter, namely the ability to relax. Why is it important to set an example to your subordinates and show them they should be able to relax?

Be an example to subordinates

First of all, it is necessary to explain why it is so important to set an example to subordinates. A team manager has a major influence on the atmosphere and culture of their team. Behaviour plays a primary role in this influence: it is even more important than what you actually say to your subordinates. You can tell them a hundred times that they should be able to relax and find a work-life balance, but if you do not practise these things yourself, you can hardly expect your team to do so.

Take a vacation

Managers are significantly more likely than regular workers not to use up 100% of their annual vacation allowance. As the Talent Blog on LinkedIn points out, this approach causes problems for a number of reasons, one of which is setting a bad example to subordinates. So one item on your list of resolutions for 2024 should be taking your entire vacation for the year and actually using that time to relax.

Care for your own mental health

Along with the ability to rest effectively, managers should support their own mental health and that of subordinates. Cultivate healthy mental hygiene, encourage discussion about mental health issues among subordinates, and do not be afraid to raise questions and topics yourself concerning mental health, workaholism and healthy approaches to work.

 


-mm-

    Předsevzetí pro manažery pro rok 2024: Jít podřízeným příkladem a efektivně odpočívat

    Dali jste si, coby týmoví manažeři, nějaké předsevzetí na rok 2024? Pokud ne, máme pro vás jeden dobrý tip. Netýká se ani zvýšení produktivity, ani komunikačních dovedností a ani žádného revolučního stylu projektového řízení. Týká se zdánlivě banální věci – a sice schopnosti odpočívat. Proč je důležité jít příkladem svým podřízeným a ukázat jim, že mají umět odpočívat?

    Jít příkladem svým podřízeným

    V prvé řadě je nutné vysvětlit, proč je tak důležité jít svým podřízeným příkladem. Jako týmový manažer máte velký vliv na atmosféru a kulturu ve vašem týmu. A vaše chování hraje v tomto vlivu primární roli – ještě důležitější než to, co podřízeným říkáte. Pokud byste tedy stokrát řekli svým podřízeným, že mají umět odpočívat a mají najít rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, ale sami tyto věci byste nedělali, jen těžko to můžete očekávat od svých podřízených.

    Vybírat si dovolenou

    U manažerů je podstatně vyšší šance než u řadových pracovníků, že si za rok nevyberou 100% své dovolené. Jak uvádí Talent Blog na LinkedIn, tento přístup je problematický z mnoha důvodů – a jedním z nich je i to, že byste při nevybrání dovolené šli podřízeným špatným příkladem. Jako jeden z bodů vašeho předsevzetí pro rok 2024 by tedy mělo být, že si za daný rok vyberete 100% dovolené a skutečně tento čas využijete k odpočinku.

    Péče o vlastní duševní zdraví

    Společně se schopností efektivně odpočívat byste měli jako manažeři u sebe i u podřízených podporovat péči o vlastní duševní zdraví. Pěstujte zdravou duševní hygienu, podporujte u podřízených debatu o duševním zdraví a sami za sebe se nebojte otázky a témata na téma duševního zdraví, workoholismu a zdravého přístupu k práci otevírat.

     

     

    -mm-

    Zdroj: LinkedIn Talent Blog - blog profesní sociální sítě LinkedIn zaměřený na nábor a rozvoj talentů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Talent Blog