Pravidlo 21 dní: Jak zavést a udržet si nový návyk

Odnaučit se zlozvyk nebo se naopak naučit nový pozitivní návyk – to jsou základní kameny osobního rozvoje i jakékoliv úspěšné a dlouhodobé změny ve svém chování. Jak si získat nový návyk a dlouhodobě si ho udržet? V tom vám pomůže pravidlo jednadvaceti dní.

Ilustrační snímek

Co je pravidlo 21 dní?

Jak uvádí Addicted2Success.com, aby se ve vašem chování stala dlouhodobá, trvalá změna, musíte dotyčný návyk vědomě dodržovat alespoň 21 dní. Tento čas se samozřejmě liší podle typu návyku a jeho frekvence, nicméně se jedná o průměrný čas, který pro vaše účely bude sloužit jako dobré vodítko.

Pokud si tedy například řeknete, že chcete obden ráno hodinu běhat, ze začátku se dost možná budete muset do běhu nutit, ale po 21 dnech se z nové aktivity stane rutina a trvalý návyk, na který jsou vaše tělo i mysl uvyklé.

Jak se toto pravidlo využívá v praxi?

V prvé řadě se jedná o psychologickou pomůcku. Pokud byste třeba chtěli skončit s kouřením, možná vás děsí vidina, že máte skončit navždy a už nikdy si nezapálit. Znalost pravidla 21 dní vám na začátku pomůže díky tomu, že si uvědomíte, že vám stačí překonat úvodních (a nejtěžších) 21 dní a poté už se z nekouření stane zvyk.

Pravidlo vám také pomůže si uvědomit, že zažít si zvyk nějakou dobu trvá. Nebudete tedy tolik demotivovaní, když ani po čtrnácti dnech nového režimu se budete muset do nové praxe trochu nutit.

Zároveň platí, že jakékoliv změny musí být postupné a že jednotlivé zvyky byste měli nechat nejdříve zmiňovaných 21 dní „usadit“ a teprve poté zavádět nové. Nesnažte se tedy změnit svůj život nebo svoji práci kompletně a najednou. Začněte provozovat jeden nový zvyk, udržte si ho minimálně 21 dní, a teprve po těchto jednadvaceti dnech se začněte učit další návyk.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success