The 21-day rule: how to acquire and maintain a new habit

Pravidlo 21 dní: Jak zavést a udržet si nový návyk

Breaking a bad habit or acquiring a new, positive one: these are keystones of personal development and any successful, long-term change in behaviour. How to acquire a new habit and maintain it in the long run? The 21-day rule can help.

What is the 21-day rule?

As Addicted2Success.com states, if you want to make a long-term or even permanent change in your behaviour, you must consciously keep any new habit for at least 21 days. The time of course will differ according to the type and frequency of the habit, but this is the average time which may serve as a rule of thumb.

So, for example, if you decide you want to run for an hour in the morning of every second day, at the beginning you may need to force yourself to do this but, after 21 days, the new activity becomes routine, a permanent habit your body and mind are used to.

How to use the rule in practice?

First of all, the rule serves as a psychological aid. If you want to stop smoking, for example, you may be appalled at the idea of stopping once and for all. But if you know the 21-day rule, you will realise the most important thing is to overcome the first (and most difficult) 21 days, after which not smoking becomes a norm.

The rule will also help you appreciate it takes some time for a habit to settle. You will thus be less demotivated if you still need to force yourself somewhat after two weeks of following your new habit.

At the same time, any changes must be gradual and you should first let one habit "settle" for the above-mentioned 21 days before starting more new ones. Do not try to change totally your life or way of working all at once. Introduce a new habit and follow it at least 21 days. Only after this period should you begin acquiring another habit.



-mm-

    Pravidlo 21 dní: Jak zavést a udržet si nový návyk

    Odnaučit se zlozvyk nebo se naopak naučit nový pozitivní návyk – to jsou základní kameny osobního rozvoje i jakékoliv úspěšné a dlouhodobé změny ve svém chování. Jak si získat nový návyk a dlouhodobě si ho udržet? V tom vám pomůže pravidlo jednadvaceti dní.

    Co je pravidlo 21 dní?

    Jak uvádí Addicted2Success.com, aby se ve vašem chování stala dlouhodobá, trvalá změna, musíte dotyčný návyk vědomě dodržovat alespoň 21 dní. Tento čas se samozřejmě liší podle typu návyku a jeho frekvence, nicméně se jedná o průměrný čas, který pro vaše účely bude sloužit jako dobré vodítko.

    Pokud si tedy například řeknete, že chcete obden ráno hodinu běhat, ze začátku se dost možná budete muset do běhu nutit, ale po 21 dnech se z nové aktivity stane rutina a trvalý návyk, na který jsou vaše tělo i mysl uvyklé.

    Jak se toto pravidlo využívá v praxi?

    V prvé řadě se jedná o psychologickou pomůcku. Pokud byste třeba chtěli skončit s kouřením, možná vás děsí vidina, že máte skončit navždy a už nikdy si nezapálit. Znalost pravidla 21 dní vám na začátku pomůže díky tomu, že si uvědomíte, že vám stačí překonat úvodních (a nejtěžších) 21 dní a poté už se z nekouření stane zvyk.

    Pravidlo vám také pomůže si uvědomit, že zažít si zvyk nějakou dobu trvá. Nebudete tedy tolik demotivovaní, když ani po čtrnácti dnech nového režimu se budete muset do nové praxe trochu nutit.

    Zároveň platí, že jakékoliv změny musí být postupné a že jednotlivé zvyky byste měli nechat nejdříve zmiňovaných 21 dní „usadit“ a teprve poté zavádět nové. Nesnažte se tedy změnit svůj život nebo svoji práci kompletně a najednou. Začněte provozovat jeden nový zvyk, udržte si ho minimálně 21 dní, a teprve po těchto jednadvaceti dnech se začněte učit další návyk.

     

    -mm-

    Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success