Práce z domova: Čtyři zásady vyvážení osobního života a práce z home office

Alespoň částečná práce z domova se v řadě oborů po pandemii stala víceméně standardem. Stále má však řada pracovníků problémy při práci z domova vyvážit osobní a pracovní život a být produktivní. Proto si pojďme připomenout čtyři zásady vyvážení osobního a pracovního života.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server The Muse.

Pokud je to jenom trochu možné, oddělte si soukromý a pracovní život i fyzicky

Jestliže to vaše bytová situace jenom trochu umožňuje, měli byste mít oddělený pracovní a soukromý život fyzicky. Měli byste tedy jinde pracovat a jinde „žít“, aby vám tyto dvě sféry života nesplývaly. V ideálním případě byste neměli pracovat v té samé místnosti, ve které potom spíte. Bez toho nebudete schopni z psychologického hlediska tyto dva světy oddělit a nikdy si pořádně neodpočinete.

V určitém bodě skončete s prací, ať se děje co se děje

Měli byste si předem definovat, v jakou chvíli budete každý den s prací končit a už se jí nebudete daný den věnovat. Tento bod můžete určit časově (tedy například 18:00), nebo i jinak (například když dokončíte určité množství nějakých rutinních úkolů). Pro své psychické zdraví byste se měli naučit v tuto chvíli skutečně zaklapnout počítač a pustit práci z hlavy.

Nepřeskakujte během dne z práce do soukromých záležitostí a obráceně

Práce z domova svádí k tomu, abychom se paralelně věnovali napůl jak svým soukromým záležitostem, tak i práci. Mezi videohovory dáme prát pračku a mezi psaním pracovních e-mailů si objednáme něco z e-shopu. V takovém případě však neděláme ani jednu věc pořádně. Naučte se věnovat vždy jenom jedné činnosti a neskákejte mezi prací a soukromými záležitostmi.

Relaxujte a dávejte si digitální detox

Naučte se efektivně relaxovat. Po mnoha hodinách práce na počítači nebo na telefonu je vhodné dát si digitální detox. Pokud možno se jděte projít do přírody, hrajte si se svými dětmi nebo jiným způsobem kolem sebe eliminujte monitory a displeje.



-mm-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse