Práce na dálku ovlivňuje práci v kanceláři

Stále populárnější práce na dálku má přímý vliv i na zaměstnance, kteří zůstávají v kancelářích. Profesor managementu na americkém Rensselaer Polytechnic Institute Timothy Golden provedl studii, v níž dokazuje, že kolegové pracující z domova ovlivňují kancelářské pracovníky ve smyslu spokojenosti s prací a tendence opustit firmu.

Golden pracoval se vzorkem 240 zaměstnanců z firem střední velikosti. Zjistil, že čím více zaměstnanců pracuje z domova, tím méně jsou kancelářští pracovníci spokojení se svou prací a více tíhnou k opuštění současného zaměstnavatele.

Jedním z vysvětlení tohoto trendu jsou menší emocionální pouta mezi kolegy a menší pocit závazku vůči firmě. Kancelářští zaměstnanci si uvědomují, že jsou méně pružní a pociťují větší objem práce, což vede k frustraci. Práce je méně naplňuje a všímají si více překážek.

Výsledky Goldenovy studie naznačují, že manažeři by se měli snažit zmírnit tento negativní vliv častějším osobním kontaktem kolegů a poskytováním větší autonomie těm, kteří stále pracují v kanceláři.

-kk-
Zdroj: Newswise - americký informační portál pro novináře z oblasti lidských zdrojů, obchodu a vědy
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newswise