Poznáte, kdo prodělává vaše peníze?

Majitelé firem si často pokládají otázku, zda by si jejich manažeři bez nich poradili. Mnozí to již vyzkoušeli a nebyli s chodem firmy spokojení. Je pochopitelné, že sledují své peníze důkladněji než ostatní. Často se však stává, že si vyberou nekompetentní manažery nebo obchodní partnery. Jak najít lidi, kteří povedou firmu k úspěchu?

Profesor Floridské univerzity Ted Prince přišel nedávno se šokující statistikou. Odhalil, že 8 z 10 lidí začne prodělávat peníze, když nastoupí na vysoce placenou pozici. Nezáleží při tom na jejich vzdělání, minulosti ani zkušenostech. Vysvětluje, že lidé mají v sobě zakořeněné finanční chování, které se skládá ze schopnosti využívat zdroje a přidané hodnoty. U většiny však rovnováha těchto dvou faktorů tíhne k užívání zdrojů, což z nich dělá ztrátové jedince. Toto finanční chování nelze měnit, můžeme ho však odhalit. Článek proto přináší čtyři rady, jak odhalit potenciální zaměstnance, kteří by pro vaši firmu byli proděleční.

- Sledujte, co si dají k jídlu. Pozvěte uchazeče o manažerské místo na oběd a pozorujte, jak se chová k číšníkovi. Řada lidí se totiž snaží chovat k potenciálnímu šéfovi co nejlépe, k číšníkovi se však chová jinak. Zde máte dobrou příležitost vidět, jak se bude chovat k vašim lidem. Při objednávání jídla zároveň získáte pohled na to, jak zachází s penězi. Sledujte, zda si objedná to nejdražší jídlo, zda prochází vinný lístek, aby dostal exkluzivní pití apod. Chová-li se takto, pravděpodobně velmi silně tíhne k užívání zdrojů.

- Zjistěte, zda na svých minulých pracovištích vyvinul něco unikátního nebo skutečně užitečného. Dozvíte se tak, zda vám může nabídnout nějakou přidanou hodnotu. Podívejte se i na manažery, které již zaměstnáváte. Kdo skutečně přináší přidanou hodnotu? Kdo dokáže přicházet s novými systémy a řešeními problémů, které přinesou firmě zisk? Standardní úspěchy typu „řídil tolik a tolik lidí“ nejsou důkazem vysoké přidané hodnoty.

- Ptejte se na lidi a jejich finanční návyky. Nikdo nikdy nemá pocit, že zbytečně utrácí peníze. Zajímejte se však o názory okolí, abyste získali obrázek o tom, jak dotyčný zachází s penězi. Hledá levnější možnosti? Snaží se uzavírat dobré dohody? Jestliže si to okolí daného uchazeče nemyslí, sledujte pečlivěji, jak využívají firemní peníze.

- Dávejte si pozor na velké myšlenky. Většina z nás se učila obdivovat velké myšlenky a může se nechat strhnout něčí vizí změny světa. Cesta k takové změně je však většinou velice finančně náročná a ztrátová. Lidé, kteří přicházejí s velkými myšlenkami, navíc často postrádají smysl pro detaily a zvláštní úsilí.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com