Povýšení nemusí být výhrou pro každého

I když to na první pohled může vypadat neuvěřitelně, povýšení může být pro některé zaměstnance koncem v jejich doposud úspěšné kariéře. Ve firmách se běžně stává, že si nadřízení všimnou technicky či odborně zdatných podřízených, které pak povýší do manažerských rolí. Manažerská pozice však vyžaduje zcela jiné dovednosti a nadřízení chybují, když neprověří, zda tito lidé mají vůdcovský potenciál. Chybují i povyšovaní zaměstnanci, když dostatečně nezváží, co je čeká a zda to mohou zvládnout.

Jak se tedy vyhnout zničujícímu povýšení?

V první řadě by vás měly zajímat požadavky nové práce. Než přijmete povýšení, ptejte se, jaké cíle a úkoly vás čekají minimálně v následujícím roce. Pečlivě se seznamte s popisem práce a vyjasněte si všechny nejasnosti. Zajímejte se také, proč nadřízení navrhli na povýšení právě vás, proč si myslí, že budete úspěšní. Pokud vám na tuto otázku nedokáží jasně odpovědět výčtem vašich silných stránek, mějte se na pozoru.

Dále je důležité zajímat se o podporu, kterou budete mít k dispozici v případě, že novou roli přijmete. Nespoléhejte jen na odborné knihy. Hledejte možnosti školení, koučování a mentorování. Snažte se také spojit s lidmi, kteří již podobnou manažerskou pozici zastávají a mohou se podělit o své zkušenosti. Jestliže se na převzetí manažerské role necítíte, nebojte se to říci. Nemusíte skákat hned po první příležitosti.

-kk-

Zdroj: BNET - americký server o managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje BNET