Poučení z neúspěchu v podnikání

Asi si umíte představit, jak se cítí zakladatel firmy, která neuspěje. Je známo, že velká většina začínajících firem nepřežije ani několik let. Nesčetně prezentací před investory, mnoho hodin práce investovaných do jedné myšlenky a pak neúspěch. Vize zůstane nenaplněna.

Jak tomu předejít? Nepřestávejte se snažit. Včas rozpoznejte, které připomínky a rady jsou pro vás přínosné a užitečné. Nespoléhejte se, že to prostě nějak dopadne, neriskujte neuváženě. Radši rizika dobře zvažte a propočítejte.

Ilustrační snímek

Autorka článku na webu addicted2success.com s námi sdílí, co se dozvěděla, když její podnik založený před rokem, skončil nezdarem.

Tržby její nové restaurace nejprve stagnovaly a potom začaly klesat. Co je tedy tím drahým ponaučením, které si z toho můžeme odnést?

1) Podnikání vyžaduje nezdolnost

Nezdolnost je pro podnikatele rozhodující vlastností. Proč? To je jednoduché – protože vždycky se něco pokazí. Když k tomu dojde, můžete se tím trápit, ale život půjde dál. Pokud chcete v podnikání pokračovat, musíte být schopni vrátit se na tu správnou cestu i po sebedelším řetězci neúspěchů.

Když autorka článku přemýšlela o dluzích, které její restaurace nahromadila, bylo to pro ni opravdu úmorné. Namísto oddání se pocitům neúspěchu a beznaděje však neúnavně hledala kupce pro majetek, který mohla rozprodat, aby získala tolik potřebnou hotovost.

2) Kým jste nedefinují vaše neúspěchy

Autorka měla pocit, že je v koncích. Domnívala se, že je to její selhání. Ve skutečnosti však právě u lidí, kteří nakonec najdou to pravé a uspějí, obvykle v začátcích vidíme hodně často nejedno selhání.

3) Některé rady se vyplatí poslechnout 

Zvláště pokud nemáte žádné zkušenosti v daném oboru, je snadné mít nápady, které v realitě fungovat prostě nemůžou. Autorka dospěla k závěru, že měla naslouchat, co ji říkali zkušení známí. Samozřejmě jen ti, kteří jsou skutečně důvěryhodní a je jasné, že vědí, o čem mluví. Lidé, kteří mají vlastní zkušenosti a skutečně jim jde o vaše dobro, ty byste měli vyslechnout.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success