Potýkáte se s negativními myšlenkami? Brian Tracy na ně vyzrál

Ilustrační snímek

Negativní myšlenky jsou hlavní překážkou úspěchu. Ba co víc, mohou váš úspěch přímo ničit. Brian Tracy, světoznámý spíkr a kouč, si to uvědomil ve 21 letech, během zimy, kdy bydlel v malém, ošuntělém jednopokojovém bytě a pracoval na stavbě. Dospěl k tomu, že skutečná změna jeho života musí začít v něm samotném. To pro něj byl zlomový okamžik. Co si tehdy uvědomil, popsal na svém blogu.

Osvoboďte se od negativního myšlení

Negativní myšlenky vás svazují a berou vám všechnu radost ze života. Často za nimi stojí racionalizace, což je mechanismus, kterým se vyrovnáváme s nepříjemnými zážitky. Jenže to, že si něco zdůvodníme společensky přijatelným způsobem, nás pravidelně dostává do pozice oběti, zatímco ostatní vnímáme jako agresory a jako ty zlé.

Povzneste se nad názory druhých

Dalším častým zdrojem negativních myšlenek je přehnaná citlivost vůči tomu, jak s vámi jednají ostatní. Pro některé lidi je totiž celé jejich sebepojetí závislé na tom, jak s nimi ostatní jednají. Jejich sebeúcta se odvíjí od toho, jak s nimi ostatní mluví, nebo i jen od toho, jak se na ně dívají. Jenže hodnota vás samotných se nesmí skládat jen z toho, co si myslí druzí. To by nikam nevedlo. Pokud totiž ostatní zareagují negativně, ať už z jakéhokoli důvodu, dotyční se pak cítí zahanbeni. Prožívají pocity beznaděje, sebelítosti a studu.

Jak se přestat cítit špatně

Klíčem je říct si, že nyní jste to vy, kdo má veškerou zodpovědnost. Nejde dost dobře převzít vlastní odpovědnost a zároveň stále podléhat smutku a vzteku. Jakmile se rozhodnete, že máte svůj život pevně v rukou, prostor pro beznaděj zmizí.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com