Pět znaků toxického managementu

Toxický management, tedy takový, který nedává prostor talentovaným pracovníkům, dusí potenciál celého týmu a vytváří toxické a psychologicky nezdravé prostředí, je něco, čeho se bohužel manažeři často dopouští, aniž by si to plně uvědomovali. Zde je pět signálů, které vám dávají vědět, že možná i váš manažerský styl vyznačuje prvky určité toxicity.

Ilustrační snímek

Neustálý stres na pracovišti

Jak uvádí server Management Issues, neustálý spěch a stres na pracovišti, kdy jsou všichni (včetně samotného manažera) v nekonečném shonu, působí toxicky jak na psychiku pracovníků, tak i na produktivitu celého týmu.

Absence přátelských vztahů na pracovišti

Dobrý manažer kultivuje přátelské vztahy na pracovišti. Jejich absence nebo dokonce jejich vyložené potíraní je neudržitelný přístup, který může v dlouhodobém hledisku způsobit extrémní problémy.

Neochota si pomáhat v rámci týmu

Dobře fungující tým s kvalitním a inspirativním vedením si vypomáhá navzájem. Pokud tato ochota uvnitř skupiny chybí, je něco špatně se samotným vedením dotyčného týmu.

Špatná a neefektivní komunikace

Základem efektivní práce týmu a zdravé atmosféry na pracovišti je efektivní a jasná komunikace. Pokud je komunikace ze strany vedení týmu nebo mezi členy týmu netransparentní, neefektivní nebo z jiného důvodu špatná, může to být znak toxického managementu.

Netransparentní jednání

Drby, netransparentní jednání, tajemství, vyložené lhaní. To vše jsou nešvary, které by se v dobře fungujícím týmu neměly vyskytovat.

 

-mm-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues