Pět tipů pro minimalizaci konfliktů před Vánoci

Svátky jsou pro řadu lidí velkým vzrušením, ale i obdobím zvýšených očekávání, stresu, šílenství a potenciálních konfliktů. Negativní vlivy svátků můžete snížit pomocí několika základních intrapersonálních a interpersonálních komunikačních strategií.

- Vyvarujte se unáhlených dedukcí. Nedělejte rychlé závěry jen na základě několika málo informací. Mnoho lidí ve stresu vychází ze starých dat spojených se špatnými dedukcemi, což jim znemožňuje vidět věci přesně a pozitivně.

- Rozšiřte svá očekávání. Nechte se příjemně překvapit namísto toho, abyste čekali specifické a často nereálné věci od okolí. Když dáte sobě i ostatním více prostoru, budete se cítit uvolněněji a více si užijete období svátků.

- Převezměte zodpovědnost za své nálady a činy. Pokud se ostatní rozhodnou být mrzutí, je to jejich volba. Vy se rozhodněte pro relaxaci, respekt a spokojenost.

- Hledejte krásu. Zkrášlete si své okolí pomocí květin, svíček, barev a dalších věcí, které se vám líbí. Pište barevnými tužkami. Vezměte si na sebe nějaké veselé barvy. Dýchejte zhluboka a užívejte si krásy přírody.

- Pěstujte postoj vděčnosti. Svátky jsou obdobím, kdy je třeba být vděčný. Snížíte tak svůj stres a jeho negativní vliv na váš a vaše okolí. Hledejte příležitosti, jak poděkovat vašemu okolí.

-kk-

Zdroj: Ivy Sea Online - portál americké poradenské společnosti Ivy Sea Inc.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ivy Sea Online