Pět nejčastějších chyb při náboru nového člena do vašeho týmu

Úspěch jakékoliv pracovní skupiny stojí primárně na třech základních pilířích. Zaprvé je to osobnost vedoucího, který musí umět tým motivovat a organizovat jeho práci. Zadruhé jsou to podmínky, ve kterých tým pracuje a které mu musí umožňovat uplatňovat plně svůj pracovní potenciál. A zatřetí je to složení týmu. I jeden slabý článek může týmu způsobovat ve výsledku nemalé škody a proto je důležité při náboru nových členů týmu dbát na kvalitu kandidátů, na to, aby se lidsky do týmu hodili, a na dostatečné měkké i tvrdé dovednosti zvažovaných uchazečů. Zde je nejčastějších pět chyb při náboru nových členů týmu, kterých byste se měli vyvarovat, pokud nechcete ohrozit soudržnost a výkonnost celého týmu.

Ilustrační snímek

Uspěchané výběrové řízení

Podle Forbesu je častým nešvarem uspěchané výběrové řízení. Manažeři se snaží nově uvolněnou pozici zaplnit co nejrychleji, často na úkor pečlivého výběru a čekání na vhodného kandidáta.

Špatný, zavádějící nebo neúplný popis pracovní pozice

Jestliže v pracovním inzerátu nebo následně na pohovoru uvádíte zavádějící či neúplný popis pracovní pozice, případně se snažíte malovat některé aspekty dotyčné pozice příliš na růžovo, nevzejde z toho nic dobrého, ani pro firmu ani pro daného kandidáta.

Nezapojení řadových členů týmu

Velkou chybou bývá, že o přijetí nového člena týmu rozhoduje pouze manažer. Do výběru nového kolegy by se měli zapojit i řadoví členové týmu. Koneckonců to budou oni, kdo s novým pracovníkem budou pravděpodobně v nejužším kontaktu.

Spoléhání pouze na názor a pocit manažera

Jestliže výběr závisí pouze na rozhodnutí jednoho člověka, reálně hrozí, že dotyčný bude nevědomky ovlivněn vlastními emocemi a domněnkami. Proto je nutné, aby se do rozhodnutí zapojilo více lidí a aby se vzaly potaz i tvrdá fakta, jako jsou dovednosti, vzdělání a doložitelné schopnosti kandidáta.

Rigidita a neústupnost v popisu práce dané pozice

Vzhledem k aktuální situaci na trhu práce je nerozumné striktně se držet pouze jednoho, předem daného popisu práce dané pozice. Buďte flexibilní a jestliže se namane vhodný kandidát, který ale vládne určitými specifickými dovednostmi, které jej předurčují k trochu jiné pracovní agendě, zkuste se zamyslet nad drobnými změnami ve struktuře vašeho týmu a nad změnou popisu práce nabízené pozice.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com