Pět klíčů k týmové spolupráci

Zeptejte se různých vedoucích pracovníků, co považují za nutné pro vybudování silného a oddaného týmu, a dostanete celou škálu různých odpovědí. Lidé totiž upřednostňují různé aspekty týmové práce. V první řadě by se však měli dodržovat základní pravidla týmové práce, která jsou často mylně považována za samozřejmá.   

- Poctivost. Tým může být oddaný a angažovaný pouze v případě, že má poctivé vůdce. Neměli byste před svým týmem nic tajit ani lhát. Pokud neznáte odpověď na nějakou otázku, jednoduše to řekněte.

- Důvěra. Když nebudete svým lidem důvěřovat, brzy začnou dělat jen nutné minimum a to, co jim řeknete. To není týmová práce.

- Vzájemný respekt. Znamená to chovat se k sobě slušně, jednat s lidmi jako s lidmi (ne otroky), aktivně naslouchat a zvažovat, co nám druzí říkají.

- Uznání. Lidé chtějí být uznáváni za to, co dělají. Nespoléhejte však jen na individuální nebo jen týmové uznání. Je třeba vyvážit obojí. Uznání projevujte veřejně.

- Podpora. Bez podpory týmy ztrácejí svůj směr. Musejí mít vytyčené cíle a k tomu morální i finanční podporu, aby jich mohli dosahovat.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues