Pět dobrých důvodů, proč by měli manažeři striktně oddělovat svůj pracovní a osobní život

Vyvážení osobního a pracovního života je důležité pro kteréhokoliv zaměstnance. Dvojnásob to ale platí pro manažery. Zde je pět dobrých důvodů, proč by měli lidé na manažerských pozicích striktně oddělovat svůj pracovní život od toho osobního.

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na webu Addicted2Success.com.

Zlepšení rozhodovacích i manažerských dovedností

Prvním důvodem, proč by měl manažer efektivně vyvažovat osobní a pracovní život, je zlepšení rozhodovacích a manažerských dovedností. Manažer, který je odpočatý, pracuje jenom tehdy, když se na práci může soustředit, a který není ve stresu, je zároveň kvalitnější manažerem s lepší manažerskou intuicí.

Dávání lepšího příkladu podřízeným

Své podřízené byste měli motivovat k tomu, aby pracovali udržitelně a dosáhli rovnováhy mezi osobním a pracovním životem. Získáte tak loajální a produktivní podřízené. Když ale tento přístup sami nedodržujete a jdete proti principům udržitelné práce, nedáváte podřízeným dobrý příklad a jen těžko můžete očekávat, že se budou chovat lépe než vy.

Kreativita a inovace

Obecně platí, že člověk, který umí efektivně skloubit profesní a privátní život, je ve větší psychické pohodě. A díky tomu je v práci kreativnější a je schopný lépe přicházet s inovacemi, nikoliv pouze „udržovat“ stávající stav.

Zlepšení vztahu s podřízenými

Spokojený a vyvážený manažer je zpravidla lépe schopen navázat kvalitní, přátelské a produktivní vztahy se svými podřízenými. Pokud jste ve stresu a neumíte svoji práci oddělovat od svého soukromí, jen těžko budete pohodový manažer, který inspiruje ostatní a který udržuje s podřízenými dobré vztahy.

Udržitelnost práce

V neposlední řadě je nutné zmínit, že vyvážení osobního a pracovního života je jedinou cestou, jak dosáhnout udržitelnosti své práce. Pokud chcete mít dlouhou a úspěšnou manažerskou kariéru, musíte svoji práci udržitelně skloubit se svým soukromým a rodinným životem. Pokud byste to neudělali, můžete maximálně dosáhnout krátkodobého úspěchu, který si sice takříkajíc „vydřete“, ale po kterém často velmi brzy může přijít vyhoření.



-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success