Perfektní pracovní návrat

Uznání, ztracená moc i dodatečná satisfakce jsou něčím, co se navždy ztrácí, ale naopak i něčím, co se dá znova získat. Pokud jde o pracovní kariéru, „vzkříšení“ často ještě hodnotu jednotlivce na pracovním trhu zvyšuje. Samozřejmě za předpokladu, že se návrat podaří.

Ani nedobrovolný odchod pro vás nemusí být hendikepem – a to ani proto, že se pojem prohry na pracovišti, především ve špičkových funkcích, za poslední roky značně změnil. Předtím ztroskotal většinou ředitel, který riskoval, ale kterému podnikatelský záměr nevydařil – naopak kolega, který se k ničemu neodvážil, ale ani ničeho mimořádného nedosáhl, si mohl být funkcí jistý. Dnes se situace obrátila. Podle sociologů je neochota riskovat jasnou slabinou vůdcovské osobnosti.

Dobrá pracovní kariéra potřebuje příběh. Životopis, který čitatele zaujme, není v podstatě ničím jiným, než působivým vyprávěním o sobě samém, s nutnou dávkou dobré dramaturgie. I pády se dají pochopit, a dokonce je jedno, zda si je člověk způsobil sám nebo ne.

Perfektní návrat vyžaduje čtyři kroky:

- Kdo se chce vrátit, musí nejprve odejít. Cílem není nic jiného, než vzbudit respekt a pochopení.

- Buďte diskrétní.

- Systematicky analyzujte situaci.

- Všem poskytujte nový kontakt.

-pk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline