Otevřenou komunikací proti nízké morálce

Mluvení může být nejlepší způsob, jak se vypořádat se špatnou morálkou zaměstnanců. Ukázal to alespoň nedávný výzkum společnosti Accountemps, kterého se zúčastnilo 150 vyšších manažerů z tisícovky největších amerických firem.

48 % dotázaných manažerů v něm uvedlo, že nejlepším lékem je komunikace. 33 % vidí největší manažerský problém vedoucí ke ztrátě morálky v nedostatku otevřené a upřímné komunikace.

Pravidelná komunikace je důležitou součástí firemního úspěchu v každé době, zvláště zásadní je však v obdobích nejistoty. Manažeři by měli udržovat informovanost zaměstnanců. Výrazně tím sníží jejich strach a zajistí, aby se lépe soustředili na plnění obchodních cílů.

Inspirujte se následujícími tipy pro lepší komunikaci se zaměstnanci.

- Řiďte firemní šuškandu. Neignorujte polopravdy a nepodložené spekulace. Snažte se získat kontrolu nad šířením pomluv. Buďte k dispozici, když budou zaměstnanci mít otázky nebo budou znepokojeni.

- Udělejte z dostupnosti prioritu. Na žádosti zaměstnanců o pomoc reagujte okamžitě. Sami iniciujte komunikaci o tom, jak jim jde jejich práce. Mějte také na paměti, že většina zaměstnanců se cítí lépe, když s nimi manažer řeší problémy individuálně.

- Poslouchejte. Nepřerušujte zaměstnance při diskusích a věnujte plnou pozornost tomu, když mluvíte ke svému týmu. Poskytujte neverbální zpětnou vazbu, abyste dali najevo, že aktivně nasloucháte.

- Uvědomte si hodnotu osobní komunikace. Nedovolte, aby e-maily nahradily setkávání se zaměstnanci tváří v tvář. Pravidelná setkání zaměstnanců a hovory mezi čtyřma očima jsou stále preferovanými metodami pro sdílení důležitých nebo složitých informací.

- Zapojte zaměstnance. Požádejte zaměstnance, aby se podělili o své nápady na řešení každodenních pracovních problémů. Zapojení do projektu motivuje zaměstnance k nejlepším výkonům.

- Sdílejte svou vizi. Když rozdělujete úkoly, vysvětlujte také to, jak podporují vaše širší obchodní cíle.

-kk-
Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork