Osm faktorů, jak mít úspěšný a emočně vázaný firemní tým

V úspěšné firmě najdete zručné zaměstnance a nástroje. Pro skutečný úspěch je ale také třeba najít silné lídry a snaživé členy týmu, kteří všichni sdílí dynamické pouto – emoční infrastrukturu. Byloa zjištěna nejen její existence, ale také definováno osm faktorů, které ji charakterizují:

- Dosažitelnost. Lídři jsou přístupní v dobách, kdy jsou potřeba. Dobří lídři by měli být k dispozici, udržovat své lidi neustále informované a vytvářet příležitosti pro dialog.

- Komunikace. Lídři jsou otevření a přímí a vědí, jak komunikovat. Využívají různé komunikační kanály, dokáží přimět lidi zapojit se, spolupracovat a vědí, jak řídit příchozí komunikaci.

- Mýty a rituály. Specifické rituály a příběhy dají firmě nejen roušku unikátnosti, ale také posilují ideje a koncepty.

- Pouta v dobách zlých. Nepříznivé okolnosti dávají lídrům vzácnou příležitost ukázat zaměstnancům, že jim na nich opravdu záleží. Například v Southwest Airlines se během krize, kdy další velké aerolinky masivně propouštěly, vedení zřeklo svých platů.

- Dobrovolné podpůrné sítě. Lídři podporují růst hustých podpůrných společenských sítí v rámci firmy.

- Vize. Existence vize, která je odvážná a ambiciózní – někdy nedosažitelná - je žádoucí, protože lidi výzvy přitahují.

- Hlubší hodnoty. Když se klade důraz také na hodnoty za firemní rámec, zaměstnanci budou mít k firmě silnější pouto. Lídři se drží několika zásad: Zajišťují, aby hodnoty byly paralelní s měnícími se trendy a dobou, žijí podle hodnot, které firma symbolizuje a podporují zpětnou vazbu.

- Extrémní exkluzivita. Pokud je velmi obtížné se přidat (například Harvard), pak to vzbudí u lidí zájem.

-av-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com