Optimismus se dá naučit: Jak si jej udržet za každou cenu

Jedním z úkolů týmového manažera i ředitele společnosti je šířit dobrou náladu a optimismus i ve chvílích, kdy jsou ostatní zoufalí nebo mají tendenci propadat chmurám. Nejlepšího výsledku totiž tým dosahuje, když mají jeho členové optimistický (ale zároveň realistický) přístup a nenechají se zdeptat dílčími neúspěchy nebo složitostí úkolů, které před nimi stojí. A z hlediska kariéry platí, že optimističtí a pozitivně naladění lidé jsou častěji povyšováni a častěji se stávají manažery. Naštěstí platí, že optimismu se dá naučit. Zde je několik tipů, jak si optimismus udržet za každou cenu.

Ilustrační snímek

Lépe se vyznejte ve svých emocích

Jak uvádí Brian Tracy na svém blogu, nejprve musíte zvýšit svoji emoční inteligenci. A to především co se týče chápání vlastních emocí. Pokud jste jen pasivním přijímatelem svých emocí a neumíte se v nich vyznat, těžko na nich můžete něco měnit. Věnujte pozornost svým pocitům, zjistěte, jaké situace dávají vzniknout jakým pocitům a celkově k sobě buďte citlivější co se týče vašich emočních prožitků.

Každý incident vnímejte jako jednotlivost

Zdrojem frustrace často bývá, když se vám dějí některé neúspěchy opakovaně nebo vidíte krizové situace nebo negativní zkušenosti jako součást jednoho velkého celku. Naučte se negativní incidenty vnímat jako jednotlivé události, které je potřeba řešit individuálně a které nic nevypovídají o vašich schopnostech nebo smůle.

Z chyb se snažte poučit a berte je jako nutnou součást úspěchu

Jedním z důležitých kroků při tréninku optimismu je naučit se vnímat chyby pozitivně. Snažte se z nich poučit a berte je jako nutnou součástí vaší cesty za úspěchem.

Neberte si věci osobně

Věci, které se vám dějí, si neberte osobně. I pokud máte například konflikt s někým na pracovišti nebo pokud váš tým nedostal od vedení určitý slíbený benefit, vždy se chovejte profesionálně a neberte v pracovních věcech nic osobně.

 

-mm-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com